Traim pe zi ce trece intr-o lume din ce în ce mai poluata, mult peste nivelul admis de poluare. Si acest lucru continua, chiar daca incercam sa minimizam pierderile de caldura si costurile cu energia. Aceasta s-a facut prin izolarea aproape totala a caselor si apartamentelor, blocand orice aport de aer proaspat si un flux natural al acestuia.
In felul acesta, ventilatia naturala – prin deschiderea ferestrelor – nu ofera suficient aer prospat si nici nu asigura eliminarea aerului viciat, incarcat de umezeala, dioxid de carbon si alti poluanti interiori.
Petrecem peste 80% din timp, in interior iar calitatea aerului ne influenteaza starea de sanatate. Apar oboseala, durerea de cap, poate chiar si migrenele si alte simptome neplacute, primii indicatori ai impactului negativ al aerului viciat asupra sanatatii noastre. Partea proasta este ca rareori oamenii constientizeaza si asociaza aceste situatii cu ventilatia insuficienta. Prefera poate cumpararea unui ventilator si recurg in continuare la aerisirea prin deschiderea ferestrelor.
Ce solutii exista pentru o ventilatie reusita cu avantaje optime pentru sanatate veti afla in ceea ce urmeaza.
Aparatele de aer conditionat, precursorii sistemelor de ventilatie moderne
Primul aparat de aer conditionat a fost inventat în 1902 de Willis Haviland Carrier si avea rolul de a controla temperatura interioara si umiditatea dintr-o tipografie din Brooklyn. In felul acesta era prevenita deformarea paginilor tiparite din cauza aerului cald si umed.
Aparatele de aer conditionat devin din ce in ce mai performante, instalandu-se indeosebi in fabrici si locuri de munca. In 1946 productia de aparate de aer conditionat depasise deja 30.000 de unitati pe an.
La inceput aparatele de aer conditionat au fost folosite in halele de producție, cinematografe, teatre si hoteluri de lux, pentru ca aveau dimensiuni mari, iar costurile de productie erau ridicate. Pe masura ce tehnologia lor evolua, dimensiunea si costurile aparatelor de aer condiționat s-au micsorat, devenind astfel accesibile si persoanelor cu venituri medii.
Aerul conditionat, functii si beneficii in interiorul unei locuinte
Printre principalele beneficii pe care le aduce un aparat de aer conditionat se numara:
- Racesc aerul din interior sau il incalzesc prin inversarea ciclului termic al aparatului.
- Protejeaza sanatatea prin faptul ca sunt prevazute cu filtre speciale, capabile sa tina la distanta virusi, polen si alti agenti nocivi.
- Maresc productivitatea muncii, indiferent de locul unde sunt instalate mentinand aerul la o temperatura constanta.
Aparatele de aer conditionat au evoluat foarte mult din punct de vedere al capacitatii de răcire, sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic si datorita cererii mari de pe piata sunt produse intr-o gama din ce in ce mai variata de modele.
Daca avem un aparat de aer conditionat, de ce nu este suficient?
Practic, un aparat de aer conditionat mentine temperatura si umiditatea aerului la valorile setate sau il modifica in conformitate cu programul setat in prealabil. Din pacate, nu inlocuieste tot aerul din incaperi cu aer relativ proaspat de afara. Daca o componenta a echipamentului este montata pe perete, in exterior, ne da senzatia ca se introduce aer proaspat din exterior. Dupa ce aerul din interior este consumat apare automat dioxidul de carbon in incaperi.
Aerul este incarcat cu dioxid de carbon, mirosuri si diverse alte substanțe poluante aduse din exterior compusi organici volatili, gaze de esapament, agenti alergeni si procesul de ventilatie trebuit repetet din ce in ce mai des.
Deschiderea ferestrelor nu rezolva decat partial problema. De aceea, este nevoie de o unitate de ventilatie in plus pe timpul verii, iar iarna de un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura care sa completeze aparatele de aer conditionat.
Pe timpul verii, o unitate de ventilatie in plus este binevenita
In momentul de fata, pe langa metoda de aerisire clasica prin deschiderea ferestrelor, avem la dispoziție o metoda ingenioasa de aerisire prin folosirea ventilatiei controlate in mod mecanic.
Prin aerisirea mecanica este extras aerul viciat din interior si se introduce aerul proaspat, in mod continuu, fara oprire. Schimbatorul de caldura din dotare are rolul de a recupera racoarea aerului extras si il transfera aerului introdus.
Daca se introduce o unitate de ventilatie in plus pe timpul verii, aceasta va lucra in tandem cu aparatul de aer conditionat, completandu-se reciproc.
Aparatul de aer conditionat menține temperatura si umiditatea dorita, asigura recircularea aerului si purifica aerul din interior, dar nu aduce imbunatatiri aerului viciat din interior.
Unitatea de ventilatie HRV are o functie net superioara aparatului de aer conditionat pentru ca aeriseste in mod continuu interiorul camerelor, extrage aerul viciat si introduce aer proaspat, dar si filtrat din exterior, cu aport de oxigen.
In plus, recupereaza caldura sau/si racoarea aerului viciat, inaintea de eliminarea acestuia.
Sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura, sistemul complet pentru aerisirea locuintelor
Pentru a nu se cheltui, cumparand diverse sisteme de ventilatie si pentru a veni in intampinarea clientilor care isi doresc un sistem complet de ventilatie, dar cu recuperare de caldura, mai ales pe timpul iernii, sunt recomandate sistemele de ventilatie cu reuperare de caldura.
Acestea sunt capabile sa indeplineasca 5 functii importante in vederea asigurării unui aer oxigentat si un climat confortabil in interior, indiferent daca suntem acasa sau la job. Astfel, acestea indeplinesc cu succes toate functiile de mai jos:
- Introduc aer proaspăt si filtrat de impuritatile din exterior si de agentii alergeni.
- Incalzesc aerul introdus in timpul iernii.
- Racesc aerul introdus in timpul sezonului calduros.
- Regleaza umiditatea aerului si o mentine optima.
- Mentin calitatea aerului in valori optime indiferent de anotimp si locatie.
- Aceste unitati sunt dotate cu automatizare inteligenta astfel echipamentul este extrem de eficient din punct de vedere energetic si poate fi controlat chiar si de la distanta. Astfel se poate vizualiza, controla si seta indicatorii specifici al microclimatului casei, pastrand aerul si temperatura la parametri constanti.
Nu numai aceste sisteme cu recuperare de caldura sunt benefice pentru sanatate, dar si din punct de vedere financiar se vor putea face economii importante la facturi, chiar la cateva luni dupa instalare. In acest fel, mai ales in sezonul rece se va simti diferenta atat din punct de vedere termic, cat si din punctul de vedere al economisirii la energie.
-
Ventoxx Harmony wifi smart cu telecomanda, ventilator descentralizat wireless1550.00 lei – 1600.00 lei
-
Ventoxx Harmony cu telecomanda, recuperator caldura descentralizat1300.00 lei – 1450.00 lei
-
Aerauliqa Quantum HR 150 cu Controler HR CTRL-S recuperator de caldura1075.00 lei
-
Set complet getAir SmartFan 160 Sisteme ventilatie recuperare caldura3499.00 lei
-
Komfovent Domekt R 450 V Centrala certificat casa pasiva15707.00 lei
-
Aerauliqa QR230E Tavan Recuperator de caldura cu entalpie9839.00 lei