Cand este timpul potrivit pentru a instala un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura

Cand este timpul potrivit pentru a instala un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura

Instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura poate fi o investitie foarte buna pentru casa sau cladirea ta, benefica pe termen lung. Decizia de a instala un astfel de sistem depinde de mai multi factori.

Stim foarte bine ca in ultimii ani au tot aparut discutii despre criza energetica, despre preturi mari si despre un consum nerentabil al resurselor precum agentul termic necesar pentru incalzire. Iata si motivele pentru care sa facem aceasta investitie, in ce context este chiar  indicat sa luam o astfel de decizie:

  • Odata cu cresterea costurilor la incalzire

Costurile de incalzire cresc in mod constant, asadar acum ar putea fi momentul sa ne gandim la un sistem de ventilatie cu recuperare a caldurii. Acesta poate ajuta la reducerea consumului de energie si poate reduce factura de incalzire.

  • Dupa renovari sau constructii

Daca ai renovat sau construit recent o casa, un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura poate fi o optiune buna pentru a asigura un mediu sanatos si curat in locuinta ta. In plus, este mai usor sa instalezi un astfel de sistem in timpul constructiei sau renovarii, decat sa faci modificari ulterioare.

  • Dupa aparitia problemelor de condens si mucegai

Deja cand sunt semnalate astfel de probleme, este clar ca slaba ventilatie este problema. Mai ales in astfel de cazuri, decizia nu ar trebui sa fie una intarziata. Daca ai observat probleme de condens si mucegai in casa ta, este posibil sa ai o problema cu ventilatia. Un sistem de ventilare cu recuperare de caldura poate ajuta la imbunatatirea calitatii aerului si la reducerea umiditatii din interiorul locuintei.

Este fara rost sa crezi ca vara cand temperaturile vor fi mai ridicate peretii casei se vor incalzi si astfel vei scapa de mucegai. Problema va fi una constanta.

  • Pentru cresterea confortului

Daca simti ca aerul din casa ta este sufocant sau aglomerat, poate fi timpul sa te gandesti la un sistem de ventilare cu recuperare de caldura. Acesta poate ajuta la circulatia aerului si la reducerea temperaturilor ridicate din sezonul cald.

In general, instalarea unui sistem de ventilare cu recuperare de caldura poate fi benefica pentru oricine doreste sa imbunatateasca calitatea aerului si sa reduca costurile de incalzire. Insa, este important sa consulti un specialist inainte de a lua o decizie, pentru a afla ce sistem este potrivit pentru nevoile tale specifice. De altfel, diferenta intre sistemul de ventilatie centralizat si descentralizat este de asemenea de avut in vedere pentru ca determina timpul potrivit pentru instalare. Iata despre ce este vorba:

Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura: centralizat versus descentralizat

Sistemul centralizat si cel descentralizat sunt doua optiuni diferite pentru ventilarea cladirilor, fiecare cu propriile lor avantaje si dezavantaje. Desigur, in fond vorbim de acelasi principiu, de acelasi efect.

Sistemul centralizat este cel care utilizeaza o unitate principala de ventilatie, conectata la diverse puncte de evacuare si intrare a aerului din interiorul cladirii. Acest sistem poate fi eficient in utilizarea energiei si usor de intretinut, dar necesita o planificare si o instalare atenta pentru a se asigura ca intreaga cladire primeste o ventilatie adecvata.

In schimb, cand vorbim despre sistemul descentralizat, acesta utilizeaza mai multe unitati individuale de ventilatie, amplasate strategic in diferite zone ale cladirii sau locuintei, dupa caz. Aceste unitati pot fi mai usor de instalat si pot fi adaptate nevoilor specifice ale fiecarei zone, dar pot fi mai costisitoare din punct de vedere al consumului de energie si pot necesita mai mult timp pentru intretinere.

In ceea ce priveste momentul potrivit pentru montaj, acesta poate depinde de mai multi factori, inclusiv de necesitatile specifice ale cladirii, bugetul si disponibilitatea resurselor. Instalarea unui sistem centralizat poate fi mai usor de realizat in timpul constructiei sau renovarii cladirii, pentru ca aceasta poate fi planificata si integrata in design-ul initial al cladirii. In schimb, instalarea unui sistem descentralizat poate fi mai usor de realizat intr-o cladire mai veche sau deja finalizata ca si constructie si finisaje. Asta pentru ca unitatile individuale pot fi adaugate treptat in functie de nevoile fiecarei zone.

Cand este timpul potrivit pentru astfel de montaj

Tinand cont de motivatia avuta, asa cum a fost explicat in randurile de mai sus, oricand poate fi timpul potrivit pentru instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Asadar, va fi o decizie independenta de anotimp, desi poate ca unele perioade de timp pot fi mai prielnice decat altele.

In timpul sezonului rece cand utilizam sistemul de incalzire, oricare ar fi acela, este mai probabil sa existe pierderi de caldura. Pentru montaj si tot ce tine de punerea in functiune a unui astfel de sistem ar putea fi un disconfort, daca vorbim de zona locuita, deci de casa deja construita. Ca oricare alt plan de renovare, este de preferat ca un nou sistem sa fie montat inainte sau dupa sezonul rece. Pe de alta parte insa, dacă vorbim de constructii in plin proces de dezvoltare, aceasta perioada de timp este irelevanta.

Instalarea unui sistem de ventilare cu recuperare de caldura in timpul verii poate fi de asemenea avantajoasa pentru ca poate ajuta la reducerea temperaturilor ridicate din interiorul locuintei. In plus, instalarea in timpul verii poate permite testarea si ajustarea sistemului inainte de sezonul de incalzire.

Nota de final

In final, daca va intrebati in ce masura sunt costurile diferite la instalare in functie de perioada de timp aleasa trebuie spus ca serviciile de montaj sunt incluse. Ofertele noastre sunt complete, astfel ca de la aceeasi sursa sunt puse la dispozitie toate cele necesare, de la carotaj la montaj si punere in functiune. Preturile difera din alt punct de vedere si anume al suprafetei, tipului de sistem ales si dimensionarea acestuia. De asemenea, onoram toate proiectele in functie de programul disponibil. Poate ca in sezonul cald suntem mai solicitati, insa asta nu va impiedica in niciun fel sa luati decizia corecta. Timpul potrivit pentru a instala un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura? Cat mai curand posibil, pentru a va imbunatati mediul ambiant in care va petreceti mare parte din timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *