Care este cel mai bun loc pentru centrala de ventilație?

Care este cel mai bun loc pentru centrala de ventilație?

Atunci cand iti instalezi un sistem de ventilatie centralizat, una dintre cele mai importante preocupari pe care le ai este cea privind locul unde va sta unitatea centrala a sistemului.

In cazul constructiilor noi, decizia este destul de simpla, deoarece se poate construi o incapere speciala pentru acest scop, o camera technică.

In cazul constructiilor vechi lucrurile sunt ceva mai complicate, deoarece constructiile traditionale nu au fost realizate cu gandul ca la un moment dat vor avea nevoie de un sistem de ventilatie mecanica.

Unde instalezi unitatea centrala a sistemului de ventilatie intr-o cladire veche?

Exista cateva recomandari pe care le facem atunci privind instalarea centralei:

  • Este bine sa fie intr-o camera tehnica ( camara, uscatorie, etc);
  • Este bine sa se afle intr-o camera de pe partea de nord a cladirii, deoarece pe timp de vara poate fi mai eficient si poate aduce in locuinta o cantitate mai mare de aer umbrit si racoros;
  • Este bine sa se instaleze aproape de un perete exterior;
  • Este indicat sa fie instalata intr-o incapere usor accesibila. Centrala de ventilatie va avea nevoie de schimbarea filtrelor de admisie si de extragere o data la 3-6 luni. Tocmai de aceea, accesul trebuie sa fie unul facil.

Se poate instala centrala in mansarda?

Daca nu este disponibila o camera tehnica, centrala poate fi instalata si in mansarda, insa doar cu anumite reguli respectate.

In primul rand, centralele din mansarda trebuie sa aiba o cale de acces care sa permita schimbarea filtrelor. De asemenea, este important ca grilele de admisie si evacuare sa fie instalate pe un perete fronton, in nord, est sau vest. In felul acesta, costurile generate de sistem vor fi mai mici, deoarece functia de bypass de vara va fi mai eficienta.

Daca mansarda este una rece, conductele de alimentare si de extragere a aerului vor avea nevoie de izolatie, in asa fel incat sa fie protejate impotriva condensului. Este indicat sa fie foarte bine izolat si acoperisul, in asa fel incat diferenta de temperatura dintre acesta si camera de jos sa fie cat mai mica.

Fiecare proiect este diferit, motiv pentru care te ajutam sa iei cea mai buna decizie privind locul in care este cel mai bine sa instalezi centrala sistemului de ventilatie, in asa fel incat eficienta si confortul pe care le ai sa fie maxime.

sistem ventilatie complet aerauliqa recuperator caldura centrala qr180a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *