Cei care se muta in casa noua au asteptari destul de mari, de la nivelul de confort si pana la costurile de intretinere. V-ati intrebat vreodata de ce este totusi mai costisitor sa incalziti o casa recent construita? Explicatia este una simpla si anume tine de nivelul de umiditate din incapere. Fie ca sistemul de inclazire este cu centrala termica pe gaz sau una electrica, cu lemne sau alte variante, veti remarca ca sunt costuri mai mari inregistrate.
Nu degeaba vi se spune sa nu locuiti inca in casa recent construita, sa o lasati sa se usuce. In lipsa unor metode care sa grabeasca acest proces, amanarea era singura solutie. Eram la mana naturii cum s-ar spune. In caz contrar umiditatea excesiva specifica caselor ce abia au fost construite si finisate se reflecta in mucegaiul si igrasia ce apareau. De ce se intampla asta? Din nou este o explicatie simpla: in toate procesele de construire si finisare a fost folosita apa, asadar de la zidire la partea decorativa, aceste etape au implicat apa. Apa care la un moment dat se rasfrange asupra nivelului de umiditate din interior.
Frustrant si totusi real este ca desi sunt folosite metode pentru a combate aceasta problema, se intampla totusi ca umiditatea peste limita sa nu fie eficient rezolvata. Chiar daca este folosit aerul conditionat, mucegaiul isi face aparitia unde ne asteptam mai putin. Spre exemplu in jurul orificiilor de evacuare. Nici iarna nu se poate spune ca este mai usor, sezon in care desi cladirile sunt incalzite, mucegaiul apare in zonele in care se intersecteaza aerul cald cu cel rece, din interior si exterior. Solutia vine desigur de la sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura.
Cum putem elimina eficient umezeala din casa recent construita
Imaginati-va ca intr-o casa, depinzand de o serie de factori, ar putea fi necesar sa eliminati cantitate insemnata de apa – intre 3000 si 5000 de litri de apa. Evident ca la o nevoie atat de mare solutia nu poate fi decat una pe masura. Desigur ca pot fi incercate solutii din comert, precum clasice dezumidificatoare. Ati avea insa nevoie de dezumidificatoare industriale pentru a elimina aceasta problema.
Sunt insa si anumite activitati casnice care pot contribui semnificativ la aceasta situatie. Spre exemplu zona de bucatarie dacă este open space si cu o ventilare insuficienta, atunci inevitabil umiditatea va fi ridicata. De asemenea si alte activitati casnice sunt contraindicate: uscatul hainelor in interior, mentinerea in interior a plantelor in ghiveci care retin multa apa.
Aerul conditionat nu face fata
Desi in prima faza pare sa fie un aparat de care aveti nevoie pentru a va crea nivelul de confort necesar, aparatul de aer conditionat nu face fata. In plus, va asumati costurile mari generate de functionarea acestuia, in speranta ca veti regla cumva clima din locuinta.
Cu toate acestea, functionarea aparatului de aer conditionat nu are cum sa regleze situatia. Raceste aerul, evacueaza aerul din incaperi, insa daca vorbim de aparitia mucegaiului si a igrasiei aerul conditionat nu poate avea vreun efect. Daca mai punem la socoteala si eventuale pierderi de caldura, costurile de incalzire vor fi mai mari, desi confortul nu.
Cum pastram caldura in interior, dar eliminam problema umiditatii
Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura sunt solutia. Inca din faza de proiectare si construire puteti integra aceste sisteme si va va fi mai usor sa le mascati estetic. Aceasta abordare este practica si cu actiune multipla:
- Va elimina excesul de umiditate
Cum? Cu aerul incalzit si cu aerul filtrat. Din modul de functionare al sistemelor de ventilatie, asa cum stim cu totii, aparatul de ventilatie evacueaza aerul viciat din incapere. Introduce in interior aer proaspat, pe care il incalzeste utilizand caldura aerului eliminat si, in plus, il filtreaza. Ca efecte sunt remarcate:
- Elimina poluantii din aer.
- Elimina umiditatea in exces.
- Nu presupune costuri mari.
Ce face diferit acest sistem, fata de orice alta solutie vi s-ar propune, este sa functioneze constant si sa evacueze, dar si sa introduca in interior volumul de aer de care aveti nevoie. Asta daca ati ales tipul de sistem potrivit pentru nevoile voastre. Un aparat subdimensionat va functiona ineficient, unul prea mare va consuma prea mult desi nu este necesar in raport cu suprafata locuintei voastre.
Pot alege un sistem de ventilatie si dupa ce casa a fost finalizata?
Raspunsul este da, puteti face asta si dupa ce ati terminat cu finisajele, dupa mobilare, chiar daca locuinta este deja data in folosire. Din fericire exista solutii pentru toata lumea. Daca nu v-ati gandit la acest tip de sistem inainte de finalizarea casei incat sa va permita stadiul de construire sa mascati tubulatura ventilatie, o alternativa va fi sistemul de ventilatie descentralizat. Costurile de exploatare sunt mici, avantajele sunt multiple, nu implica tubulatura si pot fi oricand instalate. Totusi recomandam cat de curand, avand in vedere ca o casa recent construita necesita o vreme ventilare constanta pentru a elimina excesul de apa. In caz contrar umiditatea in exces genereaza diverse probleme de clima in interior. Veti resimti miros de mucegai in pereti, mai ales in colturi, in haine si nu numai si va veti intreba de ce. Casa e noua, de ce nu miroase fresh?
In schimb, daca inca nu ati finalizat constructia si decideti sa investiti si in sistem automat de ventilatiela cele centralizate, in acest stadiu, puteti avea tubulatura mascata in pereti. De obicei este vorba despre traseele de tubulatura prin care comunica unitatea de ventilare cu toata casa va fi montat in pereti, ascunsa in plafonul suprainaltat. Proiectele noastre se vor mula in functie de necesitatile pe care le aveti. In momentul in care solicitati oferta, toate detaliile despre stadiul de construire vor fi luate in considerare. La fel de bine puteti monta acest tip de sistem in apartamentul recent renovat sau construit. Din punct de vedere al dimensiunii specialistii nostri vor recomanda tipul de aparat la nivelul de performanta de care ati avea nevoie. Pentru oferte personalizate nu ezitati sa ne contactati.