Ce alegem si de ce: pompa de caldura vs. aer conditionat

Ce alegem si de ce: pompa de caldura vs. aer conditionat

Modul in care ne cream confortul in propria locuinta este direct proportional cu interesul de a cunoaste informatii noi. Despre cum ne afecteaza aerul poluat, despre cum putem imbunatati acest lucru si multe alte detalii, toate sunt aspecte care ne determina sa luam decizii in favoarea starii de bine. Similar este si cu sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura, recomandate de nevoia de a dota o casa pasiva sau implicit de dorinta de a avea in interior mereu aer curat, independent de actiunea de a ventila in interior.

Sa trecem acum la o alta nota comparativa, intre pompa de caldura vs. aer conditionat. Desigur ca nici unul din cele doua sisteme nu il substituie pe celalalt.

Pompa de caldura sau aerul conditionat?

Sunt ambele doua optiuni ce pot determina intr-o oarecare masura nivelul de confort din spatiile in care ne petrecem timpul. De asemenea, ca punct comun, despre ambele putem spune ca au rolul de a regla temperatura, dar si umiditatea din spatii. Cu toate acestea, sunt mai multe caracteristici care le fac distincte, atat de diferite unele de altele.

Sa vorbim despre avantaje si poate dezavantaje ale acestor sisteme.

Pompa de caldura

  • Are eficienta energetica

Pompa de caldura are un principiu de functionare ce poate fi inversat si astfel prin versatilitatea cazului poate fi utila tot timpul anului. In acest sens, va oferi caldura necesara pentru sezonul rece si racoare in perioada sezonului cald. Pompa de caldura poate furniza energie termica mai  multa fata de cata energie electrica are nevoie pentru functionare.

  • Te poate ajuta sa faci economii insemnate

Este unul din aspectele de remarcat la aceste tipuri de produse. Faptul ca ajuta la economisirea costurilor pe termen lung este un atu de care vei dori sa profiti. Acest lucru il veti obtine fara compromis, in sensul in care sa fii nevoit sa reduci din temperatura ambientale. Nu, poti chiar face setarile potrivite incat sa ai o temperatura constanta in interior si mai ales una potrivita conforma cu stilul tau de viata – redusa in perioada in care nu esti acasa spre exemplu.

  • Montaj usor si versatil

Instalarea unei pompe de caldura – ce-i drept depinde si de tipologia acesteia – este una versatila. Mentionam de asemenea ca poate si raci, dar si produce caldura sau apa calda menajera necesara. In acest fel exclude nevoia de a instala mai multe tipuri de sisteme. De asemenea, unele tipuri de pompe nu necesita foraje, ceea ce scuteste de anumite costuri.

Aparatul de aer conditionat

Toata lumea stie despre aparatul de aer conditionat, nu este vreo noutate. Acesta poate raci destul de usor, avand eficienta din acest punct de vedere, al obtinerii unei raciri rapide in incaperi.


Printre altele, ca avantaje putem de asemenea aminti despre controlul specific al temperaturii. Scopul este acela de a raci spatiul, fara compromis. Cu toate acestea, presupune o investitie mica, insa are nevoie constanta de interventie in sensul intretinerii si in plus are nevoie de filtre schimbate si consuma destul de multa energie electrica. Tocmai de aceea multi il considera bun de folosit insa cu masura, ocazional si nu pe termen lung.

Cum alegem?

In principiu, atunci cand se impune alegerea unor sisteme de regula totul este destul de delimitat. Pompele de caldura sunt indicate pentru incalzire, sistemele de ventilatie au ca scop principal acela de a asigura filtrarea aerului. Totusi, pentru ca sistemele sunt mai degraba versatile si multifunctionale, iata ca apare si dilema ce sa alegem incat sa facem o investitie mai mica.

Unele dintre cele mai frecvente intrebari pe aceasta tematica se refera la:

  1. Pompa de caldura este eficienta pe durata iernii, vara aerul conditionat este de baza.


Tocmai acest mit ii face pe unii sa vada cu totul diferit situatiile. Pompa de caldura poate fi insa folosita si vara pentru climatizare. Sistemul face fata cu brio, nu este suprasolicitat si nu functioneaza zgomotos, aspecte ce pot interveni ca dezavantaje pentru folosirea unei unitati de aer conditionat.

  1. Centralele termice sunt tot mai populare, de ce tocmai pompa de caldura sa fie o alegere mai buna?

Nu vorbim doar de costurile de achizitie, ci si de cele de intretinere pe termen lung. Pompa de caldura este mai eficienta si, extrem de important, foloseste resursa regenerabila si nu polueaza. Durata de folosire a unei pompe de caldura este foarte mare.

Cat depre a utiliza un aparat de aer conditionat pentru a incalzi, nu exista rentabilitate. Incalzeste doar aerul, interiorul se raceste rapid si in raport cu cat consuma nu pare sa fie o recomandare. In plus, introduce aer cald in interior doar in incaperea in care aparatul in sine este instalat.

  1. Sunt pompele de caldura vs. aerul conditionat sau orice alt sistem unul de viitor?

Raspunsul este clar un mare da. In Romania pompele de caldura poate ca nu sunt la fel de populare ca si celelalte sisteme de incalzire, respectiv de racire. Ca drept dovada ca inca sunt proiecte guvernamentale pentru a creste numarul celor interesati de acestea si de a subventiona montarea lor. Cu toate acestea, cu siguranta este o investitie pe care nu o vei regreta! La prima vedere, aceste echipamente par ceva nou, dar in Europa de Vest sau In Statele Unite sunt folosite de zeci de ani, iar numarul utilizatorilor creste Intr-un ritm alert. Producatorii acestor echipamente investesc continuu in cresterea performantelor cu pompe de caldura, deci, cu siguranta, vor mai exista si peste cateva zeci de ani. De asemenea, pompele de caldura sunt foarte apreciate in zonele bogate in energie geotermala, dar si in casele moderne construite pentru a fi pasive cu un consum redus de energie.

Pe fina, subliniem ca alegerile depind intr-o oarecare masura si de climatul local, de buget, printre altele. recomandam, desigur, sa tineti cont de sfaturile specialistilor in domeniu, in HVAC, incalzire, ventilatie si aer conditionat.

Nu uitati ca la Altecovent veti gasi mereu variante potrivite pentru nevoile voastre de incalzire, racire si ventilare, mai mult decat sistemele in sine va punem la punct si proiectele, personalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *