Care sunt avantajele caselor pasive si de ce sunt proiecte tot mai cautate in zilele noastre

Care sunt avantajele caselor pasive si de ce sunt proiecte tot mai cautate in zilele noastre

Casele pasive sunt considerate constructiile viitorului. Acestea vin cu foarte multe beneficii pentru locuitori. Casa pasiva nu este un nume de brand, ci un concept de constructie ce poate fi aplicat in orice loc.

Termenul de “pasiv” vine din faptul ca toata caldura din locuinta este oferit de catre surse precum radiatia solara, echipamentele tehnice sau chiar persoanele din casa.

Practic este o constructie eficienta din punct de vedere energetic si este de asemenea economica.

Spre exemplu, casele pasive permit economii de energie atat la incalzire cat si la racirea spatiului de pana la 90%, deci este evident cu cate beneficii vin.

In ceea ce priveste designul, acestea nu au un stil anume incat sa se deosebeasca de celelalte constructii, insa daca vorbim despre ventilatie, aceasta se realizeaza printr-un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, deci printr-un sistem complex, ce se adapteaza in functie de nevoi.

Cum functioneaza o casa pasiva si care sunt principiile de baza

Daca te imaginezi ca locuiesti intr-o casa confortabila, unde temperatura este una optima, cu un aer in permanenta curat si sanatos, iar facturile lunare sunt infim de mici, ei bine atunci te gandesti la o casa pasiva.

Aceasta are o termoizolatie de aproximativ 20-30 de centimetri, acest lucru facand sa se reduca semnificativ pierderile de caldura.

Amintim faptul ca ventilatia nu se mai realizeaza prin ferestre, ci printr-un sistem de ventilatie. Dupa cum bine stim si acesta la randul sau vine cu cateva beneficii importante. Sistemul recupereaza caldura si transferul de energie termica a aerului viciat si il transforma in unul proaspat. Asta insemna ca in permanenta in casa pasiva se  respira un aer curat si proaspat, fara sa mai aiba praf, sau alti alergeni de la exterior.

Insa, daca o locuinta este izolata foarte bine, asta nu inseamna ca este si pasiva. Proiectul pentru o astfel de casa tine cont de alte aspecte: termoizolatia, pozitionarea cladirii fata de punctele cardinale, umbrirea, sistemul de ventilatie, tipurile de punti termice.

Asadar, pe baza acestor aspecte se va putea pune bazele unei case pasive ce se implementeaza inca din faza de proiectare, pentru a se vedea costurile, elementele de constructie si asa mai departe.

In ceea ce priveste principiile de baza, mai exact 5 la numar, acestea se refera la:

  • izolatia termica – pentru ca sa indeplineasca proiectul unei case pasive, izolarea peretilor trebuie sa fie de minim 30 de centimetri. Desigur ca acest lucru il va determina si de materialele de constructie alese. Cert este ca, cu cat este mai gros cu atat este mai bun. Pentru izolatie se recomanda a se folosi vata minerala, insa nu doar pentru peretii exteriori. Aceasta trebuie sa acopere fundatia si acoperisul. Pentru cel din urma se poate folosi si o izolatie mai groasa. Un alt aspect de luat in vedere atunci cand vorbim despre izolatie sunt si ferestrele. Degeaba izolatia pentru acoperis si pereti este buna, daca ferestrele nu corespund cu standardele. Ferestrele cu sticla in strat triplu sunt cele potrivite. Atunci cand se monteaza, nu trebuie sa ramana spatii intre rama geamului si perete pentru a nu duce la pierderi de caldura.
  • etanseizarea circulatiei aerului – scopul principal este ca aerul din interiorul casei sa nu se piarda. Astfel ca o casa pasiva este de 5 ori mai etansa decat una clasica.
  • eliminarea puntilor termice – asa cum am precizat si mai sus, o casa pasiva trebuie sa fie cat mai bine izolata. Astfel ca trebuie sa se elimine puntile termice. Adica, izolarea usilor, fundatia, peretii, planseele si zona acoperisului trebuie sa fie eficient izolate.
  • pozitionarea corecta – este un alt aspect important de care trebuie sa se tina cont. Atat timp cat iarna va patrunde razele soarelui in locuinta, iar vara va fi umbra costurile facturilor se vor reduce. Asta inseamna ca locuinta trebuie sa fi pozitionata corect. Daca orientarea este spre sud, se va capta aproximativ 40-60% din lumina. Energia de la soare va patrunde prin ferestre, acolo unde caldura se acumuleaza in locuinta. Datorita sistemului de ventilatie, temperatura va creste uniform in toata locuinta.
  • sistem de ventilatie cu recuperare de caldura – este o alternativa foarte avantajoasa din punct de vedere financiar privind facturile. Chiar daca investitia pe moment poate fi una putin mai costisitoare, pe termen lung, aceasta se amortizeaza. Cert este ca intr-o casa pasiva, aerul va fi in permanenta unul curat si sanatos, iar temperaturile atat vara cat si iarna vor fi optime. Ca si beneficii, acestea sunt multiple. Un astfel de sistem este unul dintre cele mai eficiente sisteme pentru locuintele noi. Este conceput astfel incat sa elimine mucegaiul si sa combata condensul si poate recupera pana la 97% din caldura eliminata din incaperile umede. Avand in vedere ca preia din temperatura din casa, pentru ca aerul sa fie sanatos, nu trebuie sa mai deschideti ferestrele. Casele pasive cu astfel de sisteme de ventilatie sunt foarte benefice, mai ales pentru persoanele care sufera de alergii sau astm. Vor respira un aer sanatos, nepoluat, iar sanatatea nu va mai fi pusa in pericol din acest punct de vedere.

Iata deci cu cate avantaje vine o casa pasiva! Cei care doresc sa isi implementeze un astfel de proiect, vor locui intr-o casa confortabila, relaxanta, intr-un mediu sanatos, unde vor face si economii substantiale la facturi.

Sunt lucruri de fapt dorite de orice persoana atunci cand isi construieste propria casa. Iata ca prin astfel de proiecte moderne, totul a devenit posibil.

Tehnologia ne ajuta sa avansam si sa gasim solutii optime la nevoile noastre, ceea ce nu poate decat sa ne bucure.

Din pacate insa, la momentul actual traim intr-o lume in care resursele sunt limitate. Totodata poluarea a ajuns la cote maxime. Cu atat mai mult trebuie sa gasim solutii sa stopam aceste efecte secundare pentru planeta, cat si pentru sanatatea noastra. O casa pasiva poate face acest lucru, reducand poluarea mediului. In pagina noastra Altecovent veti gasi astfel de sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura si nu doar pentru casele pasive. Vedeti gama de produse, detaliile sau ne puteti contacta oricand pentru consiliere telefonica gratuita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *