Ce sistem de ventilatie este potrivit in restaurante?

Ce sistem de ventilatie este potrivit in restaurante?

Cei din HoReCa, similar cu alti prestatori de servicii din diverse nise, sunt preocupati de tot ce inseamna ospitalitate. Asa au sansa de a-si fideliza publicul si de a crea o reputatie pe nisa lor. Stiti cum se spune, un client nemultumit atrage dupa sine alti zece care vor fi cel putin sceptici sa incerce serviciile respectivului furnizor.

De la ceea ce servesc si cum o fac si pana la mediul ambient, conteaza absolut totul dintr-un restaurant. Dupa acest principiu merg cei mai multi, care, nu exclud nevoia de a avea si sistem ventilatie restaurant. Este evidenta aceasta nevoie, avand in vedere ca  in astfel de locatii se amesteca nu doar aerul viciat, ci si diversele tipuri de mirosuri, astfel incat cei care trec pragul unui restaurant se pot simti absolut deranjati. Uneori se simte de cum intri ca inauntru este un miros de mancare, in alte cazuri este vorba de cum se simt clientii dupa, respectiv faptul ca au hainele cu un miros greu de suportat.

In orice caz, se impune ca astfel de spatii sa fie optim ventilate si despre acestea vom detalia in randurile ce urmeaza. Cu alte ocazii am mai vorbit, aici pe blog, despre teme similare, mai cu seama in contextul pandemiei. Ce s-a schimbat sau nu, aflam din randurile ce urmeaza.

Ce tip de ventilatie este recomandata in restaurante

Ca vorbim despre un restaurant clasic sau unul fast-food, ca este vorba de orice tip de concept culinar si de tip de meniu, astfel de prestatori de servicii au cateva reguli clare cand vine vorba despre organizarea spatiului. Desigur ca au nevoie de o ventilare optima, astfel incat ce se intampla in bucataria restaurantului, acolo sa ramana – din punct de vedere al mirosurilor neplacute, combinate, a fumului, deci a aerului viciat cu alte cuvinte. Nu mai spunem de faptul ca in unele restaurante pot exista si zone special amenajate pentru fumatori, la exterior, insa care au nevoie de ventilare pentru a nu risca ca mirosul de tutun sa ajunga si in interior.

In acest caz este nevoie de o solutie tehnica complexa, care se imparte intre ventilatia din bucatarie si cea pentru alte incaperi – poate fi vorba despre sala de mese, de dans sau orice alta incapere in care clientii sunt poftiti. In functie de utilitatea incaperii, vin si pretentiile legate de ventilarea optima.

Sunt calcule care rezulta, in functie de numarul de locuri, adica care este capacitatea localului. Intr-o incapere de nefumatori necesarul este de aproximativ 20 m3/ora, pe cand intr-o sala de fumatori necesarul volumului de aer este de 60 pana la 60 m3/per ora.

Aproape in orice cafenea sau restaurant recomandarea este aceeasi si anume instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. In plus fata de ventilare este vorba si despre posibilitatea de a recupera o parte din caldura din aerul viciat, care este apoi transmisa in aerul  proaspat introdus. Aceasta actiune inseamna deci avantajul de a reduce din costul facturilor aferente incalzirii spatiului, in perioada rece din an. Recuperarea caldurii este destul de mare ca procent, in functie de cat de performant este sistemul. Vorbim de posibilitatea de a recupera pana la 90% sau chiar mai mult de atat.

Desigur, astfel de sisteme nu inlocuiesc aerul conditionat spre exemplu, asadar in perioada verii asigurarea aerului rece este necesar. Insa chiar si asa, sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura va facilita modul in care functioneaza aparatul de aer conditionat, deci totul spre bine.

Sa vorbim despre ventilatia in bucatarie

Mai cu seama in ceea ce priveste functionarea unei bucatarii a unui restaurant sistemul de ventilatie poate face diferenta. In zona de preparare a mancarii este evident faptul ca se vor acumula tot felul de mirosuri, combinate de la mirosul de gatit la cele de parfum ambiental si nu numai. Desigur ca vor fi montate si hotele profesionale, cu filtre de grasime, cu putere si capacitate optima in functie de nevoile fiecarei unitati. Stiati ca sunt recomandate hotele cu o latime de minim 10 cm mai mare decat suprafata pentru gatit? Iar cand este proiectata ventilatia din bucataria unui restaurant volumul de aer curat admis ar trebui sa fie cu pana la 10% mai mic decat evacuarea, astfel incat mirosul de mancare sa nu intre in sala de mese.

Focus este, asa cum este firesc, pe zona de bucatarie, de altfel prima ca importanta din punct de vedere al generarii de miros neplacut, de fum, deci de factori perturbatori care ar putea vicia aerul ambiental. Insa sa nu uitam ca in locatii precum restaurantele sunt si alte incaperi unde ventilatia este extrem de importanta. Vorbim, spre exemplu, de bai sau de terase acoperite, precum si de sala de mese. In bai poate fi si o alta problema care urgenteaza nevoia de a monta un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura si anume umiditatea peste limita sau fluctuatii ale acesteia. Stim ca de la acest factor pot fi generate si alte probleme, de la igrasie la mucegai. Nu doar ca genereaza costuri multiple de intretinere constanta, insa deranjeaza si pe cei care utilizeaza zona. Mai ales tinand cont de fluxul de persoane, este nevoie de ventilare si varianta automatizarii este solutia, ideal cu recuperare de caldura.

Fiecare proiect este personalizat!

Incheiem prin a va spune ca fiecare proiect este personalizat, de aceea, cand va hotarati sa estimati costurile cereti sfatul consilierilor nostri. Va putem oferi plan cu ventilatie cu recuperare de caldura in varianta sistemului centralizat si descentralizat. Depinde si de vechimea cladirii sau de stadiul acesteia, daca este in constructie sau deja data in folosinta. Conteaza, ca si in cazul altor cazuri, ce volum de aer trebuie furnizat constant, printre altele.

La fel de important este pentru toti proprietarii de astfel de afaceri, ca sistemul integrat sa fie eficient si sa nu functioneze zgomotos. Clientii se pot plange inclusiv de acest aspect, ca nu au un timp placut petrecut in locatie. Pentru solutii complete, nu ezitati sa ne contactati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *