Compusi organici volatili (COV)

Compusi organici volatili (COV)

Este posibil sau nu să fiți conștienți, dar compusi organici volatili (COV) sunt poluanți aerieni care se găsesc pândiți în aerul din casele noastre. După cum indică cuvântul „volatil”, acești poluanți aerieni nu contribuie la sănătatea gospodăriei, de fapt pot juca sănătate. Compusi organici volatili sunt iritante care afectează mai mult de unele persoane decât ele, ele pot provoca reacții alergice, dureri de cap, oboseală, probleme respiratorii și alte boli.

De fapt, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, aerul din casele noastre ar putea fi de fapt cu până la 70% mai mult poluat decât aerul din exterior!

Cum intra compusi organici volatili in casa ta?

aerosoli compusii organici volatili calitate aer interiorMulte dintre produsele pe care le folosim pentru a ne curăța casele împreună cu, ironic, unele dintre spray-urile cu aerosoli pe care le folosim pentru a le face să miroase proaspăt conțin Compusi organici volatili. Și, pentru a înrăutăți lucrurile, mobilierul nou eliberează un COV numit formaldehidă, care îți poate ridica cu adevărat nasul! Clasificată ca un poluant mai nociv, formaldehida îți poate irita membrana mucusului și te poate face să te simți inconfortabil și iritat. Compusi organici volatili poate provoca, de asemenea, reacții alergice, cum ar fi erupții cutanate, dureri în gât și ochi iritați.

Destul de ciudat, cu cât curățăm mai mult, cu atât riscăm mai mult expunerea la compusi organici volatili și o modalitate sigură de a ajuta la combaterea acestora este cu o ventilație bună. În afară de a vă elibera casa de probleme de condens și mucegai, o bună ventilație cu recuperatoare de caldura va reduce concentrația de compusi organici volatili.

Nu numai că Compusi organici volatilile provoacă efecte secundare negative, expunerea pe termen lung poate fi în detrimentul sănătății tale umane care atacă sistemul nervos central provocând pagube la ficat și rinichi și poate chiar provoca cancer.

Produse de consum care pot conține compusi organici volatili:

  • Aerosolii
  • Produse de curatat
  • Fum de tigara
  • Curatatorie 
  • Produse auto
  • Furnizori de hobby
  • Lumânări – Așa este, chiar și lumânările noastre parfumate pot elibera cantități mari de compusi organici volatili care depășesc limitele de siguranță și nici nu trebuie să fie aprinse! 

Nu numai că calitatea aerului interior din casele noastre este afectată de COV, locurile de muncă pot fi, de asemenea, cu risc ridicat. Locuri de muncă care implică lucrul cu materiale de construcție, produse grafice și creative, precum lipici, adezivi și soluții fotografice. În plus, lucrătorii de birou sunt expuși riscului de expunere la echipamente precum copiatoare, imprimante, cerneluri și hârtie fără carbon, care poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de sindrom de clădire bolnavă care provoacă dureri de cap și respiratorii din cauza lipsei ventilație cu recuperare de caldura.

Atmosferele interioare și exterioare pot conține ambele niveluri ridicate de poluanți care au efecte grave asupra sănătății. În exterior, suntem expuși la poluanți, cum ar fi poluarea cu oxizi de azot, care este emisă de evacuarea vehiculului, și arderea cărbunelui, a uleiului, a motorinei și a gazelor naturale, în special din centralele electrice. 

Suntem conștienți de pericolele monoxidului de carbon, cu toate acestea, emisiile de COV pot fi la fel de periculoase pentru sănătatea noastră. Presupunem că lumânările cu miros dulce și produsele de curățare cu miros proaspăt trebuie să fie bune pentru casele noastre și pentru noi înșine, dar, de fapt, pot dăuna sănătății noastre. Ventilație cu recuperatoare de caldura corectă ajută la combaterea acestor niveluri de COV, menținând o mișcare constantă de aer curat

poluantii aer interior sanatateAcţiunile mărunte, precum ventilarea spaţiilor închise, pot ajuta la îmbunătăţirea calităţii aerului din jurul nostru. Totuși, unele dintre acţiunile noastre bine intenţionate ar putea în realitate să aibă efecte negative. Ventilaţia este necesară, dar nu în exces, deoarece înseamnă o pierdere substanţială de energie, conducând la o mai multă încălzire dar acum vine inovaţia: casa ventilată prin sistem de ventilare cu recuperare căldură. Pe tot timpul anului, fără deschiderea uşilor sau a ferestrelor fără pierdere de căldura totală.

Instalati in locuinta un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura

Aerisire prin sistem de ventilatie cu recuperare de caldura  se va face automat, se va controla umiditatea interioara. Un sistem ventilatie de recuperare de căldură, este cea mai eficientă soluție de aerisire din punct de vedere energetic, cu pierderi minime de căldură în case, pensiuni, apartamente, școli și birouri, și cu cel mai scăzut  cost al energiei . Cu folosirea constantă acestor echipamente , obținem un nivel ridicat oxigenului in aerul proaspăt interior, reducerea poluantii aerul interior, mucegai in mediul interior, în plus obținem economii pentru costurile de încălzire și răcire.

În oferta noastră se regăsesc brandurile AspiraNovingairAerauliqa si de calitate premium cum sunt brandurile SEViWafe și inVENTer, Komfovent cu recuperatoare de caldura cu randament ridicat de clasă de eficiență energetică A/A+, economisirea energiei se realizează prin schimbătoare de căldură din ceramică,  ventilatoarele aerisire sunt dotate cu motorare fără perii.

Ventilatorul din aparat asigură evacuarea aerului epuizat din cameră și înlocuirea aerului proaspăt. Schimbătorul de căldură, are sarcina de stocare a energiei termice cu o valoare termica superioara la fluxul de evacuare, iar de predare la fluxul de alimentare (sau invers, în timpul verii). În acest fel, aerul introdus, iarna poate fi mult mai caldă decât temperatura exterioară, iar în timp de vară aerul proaspăt introdus în clădire poate fi mai răcoros .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *