Compuşii organici volatili (COV)

Compuşii organici volatili (COV)

Este posibil sau nu să fiți conștienți, dar compuşii organici volatili (COV) sunt poluanți aerieni care se găsesc ascunşi în aerul din casele noastre. După cum indică şi cuvântul “volatil”, acești poluanți aerieni nu contribuie la sănătatea gospodăriei, ci o pot afecta sănătatea. Compusi organici volatili sunt iritanţi care afectează mai mult unele persoane decât altele, ele putând provoca reacții alergice, dureri de cap, oboseală, probleme respiratorii și alte boli.

De fapt, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului, aerul din casele noastre ar putea fi de fapt cu până la 70% mai mult poluat decât aerul din exterior!

Cum intră compuşii organici volatili în casa ta?

aerosoli compusii organici volatili calitate aer interior

Multe dintre produsele pe care le folosim pentru a ne curăța casele împreună cu, ironic, unele dintre spray-urile cu aerosoli pe care le folosim pentru a le face să miroase proaspăt, conțin Compusi organici volatili. Și, pentru a înrăutăți lucrurile, mobilierul nou eliberează un COV numit formaldehidă, care vӑ poate irita cu adevărat nasul! Clasificată ca un poluant mai nociv, formaldehida vӑ poate irita membrana mucusului și vӑ poate face să vӑ simțiți inconfortabil și iritat. Compușii organici volatili pot provoca, de asemenea, reacții alergice, cum ar fi erupții cutanate, dureri în gât și ochi iritați.

În mod contrar, cu cât curățăm mai mult, cu atât riscăm mai mult expunerea la compusi organici volatili și o modalitate sigură de a ajuta la combaterea acestora este cu o ventilație bună. În afară de a vă elibera casa de probleme de condens și mucegai,

o bună ventilație cu recuperare de căldură va reduce concentrația de compuşii organici volatili.

Nu numai că anumiţi Compusi organici volatili provoacă efecte secundare negative, expunerea pe termen lung poate fi în detrimentul sănătății umane. Compuşii organici volatili atacă sistemul nervos central provocând daune ficatuluui și rinichilor. Se poate ajunge chiar la cancer.

Produse de consum care pot conține compuşi organici volatili:

  • Aerosolii
  • Produsele de curăţat
  • Fumul de ţigară
  • Curăţătoria 
  • Produsele auto
  • Soluţiile utilizate penbtru a vă desfăşura activităţile de hobby
  • Lumânările. Da, chiar așa este, chiar și lumânările noastre parfumate pot elibera cantități mari de compuşii organici volatili care depășesc limitele de siguranță și nici nu trebuie să fie aprinse!

Nu numai că însăşi calitatea aerului interior

din casele noastre este afectată de COV, ci şi locurile de muncă pot fi, de asemenea, cu risc ridicat. Locuri de muncă care implică lucrul cu materiale de construcție, produse grafice și creative, precum lipici, adezivi și soluții fotografice, sunt supuse aceloraşi probleme. În plus, lucrătorii de birou sunt expuși riscului de expunere la echipamente precum copiatoare, imprimante, cerneală și hârtie fără carbon. Aceasta poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de sindrom de clădire bolnavă care provoacă dureri de cap și respiratorii. Totul se întâmplă din cauza lipsei ventilației cu recuperator de căldură.

Atmosferele interioare și exterioare pot conține niveluri ridicate de poluanți care au efecte grave asupra sănătății. În exterior, suntem expuși la poluanți, cum ar fi poluarea cu oxizi de azot, care este emisă de evacuarea vehiculului, și arderea cărbunelui, a uleiului, a motorinei și a gazelor naturale, în special din centralele electrice.

Suntem conștienți de pericolele monoxidului de carbon, cu toate acestea, emisiile de COV pot fi la fel de periculoase pentru sănătatea noastră. Presupunem că lumânările cu miros dulce și produsele de curățare cu miros proaspăt trebuie să fie bune pentru casele noastre și pentru noi înșine, dar, de fapt, pot dăuna sănătății noastre. Ventilația cu recuperare de căldură ajută la combaterea acestor niveluri de COV, menținând o mișcare constantă de aer curat.

Îmbunătățirea aerului prin ventilație

poluantii aer interior sanatate

Acţiunile mărunte, precum ventilarea spaţiilor închise, pot ajuta la îmbunătăţirea calităţii aerului din jurul nostru. Totuși, unele dintre acţiunile noastre bine intenţionate ar putea în realitate să aibă efecte negative. Ventilaţia este necesară, dar nu în exces, deoarece înseamnă o pierdere substanţială de energie, conducând la o mai multă încălzire. Soluţia inovativă este cea legată de casa ventilată prin sistem de ventilare cu recuperare de căldură. Aceasta ajută la o ventilare corespunzătoare pe tot timpul anului, fără deschiderea uşilor sau a ferestrelor şi fără pierdere de căldură totală.

Instalaţi în locuinţă un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură

Aerisirea prin sistem de ventilatie cu recuperare de caldura

se va face automat, putându-se controla umiditatea interioară. Un sistem de ventilaţie de recuperare de căldură, este cea mai eficientă soluție de aerisire din punct de vedere energetic, cu pierderi minime de căldură în case, pensiuni, apartamente, școli și birouri, și cu cel mai scăzut  cost al energiei . Cu folosirea constantă a acestor echipamente , obținem un nivel ridicat al oxigenului în aerul proaspăt interior, obţinem reducerea poluanţilor aerului interior, eliminarea mucegaiului. În plus facem economii pentru costurile de încălzire și răcire.

În oferta noastră se găsesc brandurile AspiraNovingairAerauliqa. De asemenea, pentru o calitate premium aveţi la dispoziţie brandurile SEViWafe și inVENTer, Komfovent, Zehnder Comfosystems, Paul cu recuperator de căldură cu randament ridicat de clasă de eficiență energetică A/A+ si unele chiar cu certificat casa pasivă. În acest caz economisirea energiei se realizează prin recuperatoare de căldură din ceramică, ventilatoarele pentru aerisire fiind dotate cu cele mai bune sisteme.

Ventilatorul din aparat asigură evacuarea aerului extras din cameră și înlocuirea aerului cu unul proaspăt. Schimbătorul de căldură are sarcina de stocare a energiei termice cu o valoare termică superioară la fluxul de evacuare şi de predare la fluxul de alimentare (sau invers, în timpul verii). În acest fel, aerul introdus, iarna, poate fi mult mai cald decât temperatura exterioară. În mijlocul varii aerul proaspăt introdus în clădire poate fi mai răcoros .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *