Cum să conectați sistemului de ventilație Komfovent si Wafe350EFS2 la Home Assistant

Se tot vorbește în ultima perioada despre crize de tot felul, despre facturi uriașe și devenim acum mai mult ca oricând mai alerți în ceea ce privește consumul resurselor. Nu doar că ne preocupă asta, dar suntem totodată interesați să facem economii de resurse pentru binele bugetului. Cum să facem asta fără însă a afecta calitatea vieții?

În ultimii ani interesul pentru casele inteligente a crescut. Nu doar din pură noutate și pentru faptul că putem pune tehnologia în slujba confortului nostru zilnic, ci și pentru că aceste tipuri de investiții sunt de viitor. Poate că achiziția unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură este costisitor în primă fază, însă ulterior vă recuperați investiția prin costul redus al facturilor. Acum, în prag de iarnă toată lumea este alertă cu privire la costurile pe care le vor avea facturile la energie și căldură.

Home Assistant – ce este, cum funcționează

Odată cu casele inteligente – adică acele spații dotate cu sisteme smart care ne fac viața mai ușoară, oferă un cost control excelent și permit setări care să înlocuiască de multe ori efortul utilizatorului – intră în discuție și posibilitatea de automatizare a funcționării diverselor sisteme parte din acestea. Așa a apărut Home Assistant. Vorbim despre un hub de automatizare pentru case, adică un soft. Acesta va permite automatizarea de care aminteam.

O astfel de aplicație vă permite să setați ușor diverse moduri de funcționare ale unor aparate, echipamente sau sisteme din casă. Cert este că o singură aplicație este de folos pentru a controla echipamentele smart. De menționat de asemenea că un avantaj al acestui soft este că va funcționa ca un hub pentru toate device-urile smart, fără să conteze dacă acestea sunt de la același producător.

Cum ar fi viața dacă jaluzelele casei s-ar deschide sau închide la momentul perfect? Sau ușa de la garaj să se deschidă fără efort de a ieși din mașină iarna în plin ger. Acestea sunt câteva exemple despre cum să vă simplificați viața cu o aplicație smart.

Un nou sistem și cum îl integrați în Home Assistant

Exemple de sisteme ce pot fi folosite integrate în Home Assistant:

 • Control AC.
 • Senzori diverși – de inundație, gaz.
 • Acces locuință.
 • Camere video.
 • Control lumini,
 • Aspiratoare smart.
 • Sisteme de ventilație cu recuperare de căldură.

Home Assistant înseamnă mai pe scurt avantaje multiple:

 • Mobile friendly – suntem în fiecare zi cu telefonul în mână, este varianta mai ușoară să avem pe telefon aplicația de control a sistemelor casei. Există versiune pentru iOS, dar și pentru Android.
 • Posibilitate de a integra multiple sisteme.
 • Ușor de instalat.
 • Informații sunt la îndemână și online, softul este foarte popular, nu e un no name despre care să nu găsim info când nu știm să îl folosim.

În principiu este simplu, configurați dispozitivul în aplicație. Sunt setări intuitive până la urmă. Dacă vorbim despre centrala de ventilatie Komfovent aceasta se poate integra la Home Assistant prin Modbus.

Homeassistant poate comunica cu protocolul ModBus . Homeassistant se poate conecta cu ușurință prin protocolul TCP și interfața poate fi ușor configurată pentru o anumită unitate de ventilatie.

Mai multe detalii despre Modbus – este cunoscut drept un protocol pentru comunicații industriale. Este un protocol deschis, implementarea să este facilă și rapidă.

Centralele de ventilație de marca Komfovent cu controller C6

Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sunt recomandate mai ales în cazul celor care își doresc să obțină casa pasivă. La fel de bine, acestea pot fi montate la casele deja construite, unde proprietarii își doresc economie de resurse și corectarea problemelor de climă și confort din interior. Acestea ventilează eficient, veți avea mereu aer curat în interior. Însă fără să pierdeți din căldură, fără să fie necesar să deschideți ferestrele, fără aer poluat de afară. Pentru casele eficiente energetic astfel de sisteme sunt un must-have, mai ales că acestea sunt construite astfel încât să fie etanșe. În plus, recuperarea de căldură va face ca sistemul de încălzire să nu fie suprasolicitat.

Toate că toate, dar în privința modului de funcționare astfel de sisteme pot fi controlate de la distanță. Încât să nu fie necesar să fiți în imediată apropiere pentru diverse schimbări de mod de funcționare.

Pentru control exclusiv a unității de ventilație Komfovent aveți disponibilă aplicația cu același nume, ce permite setări făcute de la distanță pentru unitățile sistemului. Aplicația reproduce tot panoul de control C6. Acesta, asociat sistemului în sine vine cu multiple avantaje, iar dacă la rândul său este controlat de la distanță, prin aplicație cu atât mai confortabil și la îndemână utilizatorului va fi:

 • Reduceți chiar și până la jumătate costul energiei aferent sistemului de ventilație. Spre exemplu, în lipsa proprietarilor acasă sistemul să fie setat să funcționeze la nivel minim.
 • Posibile setări de program săptămânal, conform ritmului de viață al fiecăruia.
 • Setare pentru pornire automată când nivelul de Co2 este prea ridicat sau când sunt detectate mai multe persoană în încăperi/casă.
 • Moduri personalizate și speciale activate/dezactivate ușor. Spre exemplu, modul vatra este optim de setat când va funcționează hota și/sau șemineul. Modul vacanță reduce la minim energia ce se consumă. Există de asemenea mod eco, auto și nu numai.

Acestea sunt câteva exemple despre cât de eficient este să folosiți un controller pentru o unitate de ventilație și totodată să vă folosiți de aplicația dedicată. Controllerul este eficient, însă permite doar setări individuale. Pentru a menține toate sistemele casei în deplin control rămâne necesară integrarea acestui sistem în Home Assistant.

Cum să integrați o centrală de ventilație Komfovent la Home Assistant

Aici veți obține detalii, un scurt ghid cu foto incluse pentru modul de setare.

Cum să integrați o centrală de ventilație Wafe 350EFS2 prin ModBus/TCP la Home Assistant

Aici veți obține detalii, un scurt ghid, configurație, scripturi de acțiune și coduri sursă pentru carduri Lovelace.

Cum să integrați o centrală de ventilație Zehnder ComfoAir Q

Integrarea comfoconnect vă permite să controlați unitățile de ventilație Zehnder ComfoAir Q350 / Q450 / Q600 de la Home Assistant. Aveți nevoie de o punte ComfoConnect LAN C pentru a conecta unitatea la rețeaua locală.

Integrare la Home Assistant centrala ventilatie ComfoAir 350 prin comunicare serială și MQTT

Niciodată nu e prea târziu să luați măsurile necesare pentru un viitor sustenabil

Dacă nu v-ați gândit până acum să alegeți un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, este timpul să o faceți. Tehnologia avansează foarte repede, dacă în trecut vorbeam de sistemele de ventilație cu recuperare de căldură ca despre un mod inteligent prin care să economisiți, acum începe să devină o necesitate. În plus, modul în care puteți face setările se aliniază perfect cu tehnologia actuală, cu posibilitatea de a economisi timp, energie și alte resurse. Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură de la Komfovent funcționează eficient și cu resurse minime.