Acum ati instalat acasa un sistem complet de ventilatie. Grijile sunt reduse, cel putin in privinta calitatii aerului pe care il respirati zilnic. Nu degeaba se spune ca detaliile fac diferenta. Aflati din acest articol de ce este important sa curatati si intretineti grilele de ventilatie si cum sa faceti asta!
Cum poate fi montata o alta grila de ventilatie?
Trebuie spus ca in majoritatea cazurilor, capacele aferente sistemului de ventilatie, grilele acelea, sunt insurubate in perete. In unele cazuri aveti un context practic in sensul in care orificiile de aerisire dispun si de manson, pentru a nu avea nevoie de unelte in cazul unor inlocuiri.
In fond, acest accesoriu nu ar trebui sa fie greu de schimbat, insa va recomandam mai degraba sa cereti ajutor de specialitate. Dupa cum bine stiti si am specificat si aici pe blog in nenumarate randuri, serviciile Altecovent sunt complete si variate. Puteti solicita ajutor din partea echipei chiar si in privinta acestui serviciu, o interventie minora de altfel. Detalii in pagina noastra, aici.
Cand si de ce sa inlocuiti grila de ventilatie?
Daca a trecut mult timp si grila este ingalbenita si veche, imposibil de curatat din cauza straturilor de praf si alte particule, inlocuirea este de preferat. Pentru asta, trebuie sa tineti cont de:
- Tipul de aerisire in cazul locuintei voastre si anume daca este de interior sau exterior.
- Din ce material este realizat.
- Dimensiunea corecta.
Desigur ca este mai bine sa tineti cont de intretinerea corespunzatoare a acestui accesoriu, decat inlocuirea sa. Spre exemplu daca grila de ventilatie este incadrata de lemn, situatia este un pic mai dificila. Asta pentru ca lemnul in timp se deformeaza, asadar simpla scoatere a grilei si incercarea de a monta alta poate fi mai dificil decat pare.
Cum sa curatati si sa mentineti grila de ventilatie?
Asa cum mentineti curatenia in locuinta, trebuie sa aveti in vedere si ca acel grilaj sau adesea denumita grila ventilatie, sa fie curata mereu. Cu toate acestea, multi omit acest pas. Subliniem cat este de important sa faceti asta, in conditiile in care poate fi afectata buna functionare a sistemului.
Iata cum puteti mentine zona aceasta curata:
- Indepartati grila din perete sau tavan, cu grija sa nu faceti mai mult rau decat bine, sa nu rupeti vreun accesoriu.
- Curatati orificiul, fie cu o perie adecvata, fie chiar cu aspiratorul daca este posibil, pentru a capta cat mai rapid toate particulele de praf si nu numai.
- Utilizati si o carpa umeda pentru a curata complet.
- Atentie ce tip de produse, detergenti veti folosi, pentru ca ulterior grila de ventilatie sa nu emane miros persistent si neplacut de substante chimice. Verificati etichetele produselor de curatenie si utilizati pe cele corespunzatoare cu tipul de material din care este realizata grila de ventilatie.
Nu toate grilele de acest fel pot fi desurubate, incat sa urmati pasii descrisi mai sus. In acest caz trebuie sa va rezumati la utilizarea unui aspirator, poate a unuia de mana cu care sa lucrati usor – mai ales daca zona de aerisire este undeva la inaltime. Poate fi util si un spray cu aer, cum sunt si cele pe care le utilizati spre exemplu la curatarea tastaturilor. Au avantajul de a fi eficiente, emana aer cu presiune si nu au miros neplacut.
Grila de ventilatie cu deschidere
In cazul acelor grile cu deschidere si inchidere, nu este neaparat necesar sa indepartati tot accesoriul. Ca si in cazul altora si acestea retin praf si se pot bloca din cauza murdariei. Curatarea in mod regulat este necesara si in acest caz veti tine cont de:
- Aspirati zona, chiar daca acel mic accesoriu cu care este posibila inchiderea/ deschiderea este blocata.
- Pulverizati produs de curatare direct pe grila.
- Asteptati cateva minute, conform cu indicatiile oferite pe eticheta de produs. Nu trebuie sa insistati sa curatati, ci stergeti usor cu o carpa umeda.
- Daca procedura nu are succes, in ultima instanta va trebui sa inlocuiti grila.
Supapa de ventilatie
Supapa de ventilatie este folosita pentru a furniza si extrage aer. Este necesara intretinerea si aici, iar in acest sens sunt cativa pasi simpli de urmat. Tineti cont ca in cazul supapelor acestea sunt reglate intr-un anumit mod si este important ca acestea sa ramana in acea pozitie.
Curatati cu produse bine alese, care nu emana un miros intens si greu de suportat. Aspirati, curatati cu peria, stergeti cu o carpa umeda. Una din recomandari este de a pune si un filtru conic in spatele supapelor de evacuare. Asta va asigura ca murdaria nu ajunge in conducte si in cutia de ventilatie, iar durata de viata a sistemului va fi astfel prelungita.
Celebrul de ce – de ce este necesara curatarea sistemului de ventilatie si a accesoriilor
Grila de ventilatie are nevoie de: curatare si inlocuire, dupa caz. Daca va veti intreba de ce, sa vedem care este explicatia: ganditi-va ca sistemul de ventilatie evacueaza aer in mod constant. In mod evident, grilele si alte componente parte din acest sistem sunt contaminate cu praf si alte particule. In cazul in care nu va veti preocupa de tot ce tine de curatarea acestora, murdaria ramane depusa peste tot. Diversele componente vor polua, retinand praf si bacterii, umezeala si paraziti. Asta inseamna automat si ca scade calitatea aerului ce ajunge evacuat in interior. De asemenea, o alta consecinta a neintretinerii corespunzatoare a acestor zone se refera la capacitatea de functionare. Este posibil sa auziti ca functioneaza mai zgomotos ca in trecut.
Doua motive importante stau la baza nevoii de a mentine curatenia la grila sistemului si nu numai: buna sa functionare si calitatea aerului ce ajunge in punctul final si anume evacuat in incaperi. Curatarea grilelor si supapelor trebuie sa va preocupe o data la 1-2 ani. Depinde de mai multi factori. Ganditi-va ca aveti nevoie de acest lucru sa se intample cam cum este si cu mentinerea curateniei in locuinta sau cum va organizati sa faceti curatenia generala. Daca aveti nevoie de echipa noastra atat pentru consiliere, cat si pentru mentenanta, suntem aici sa va ajutam!