Efectele care pot apărea datorită calităţii scăzute a aerului de interior se pot clasifica în:
Efecte acute
Efecte care apar imediat după expunere (24 h) şi care dispar o dată cu încetarea expunerii la agentul poluant. Printre efectele acute des întâlnite se numără: dureri de cap, iritaţii ale ochilor, boli respiratorii, etc.
Efecte cronice
Sunt efectele care apar după o expunere de lungă durată la produşi poluanţi.Dintre efectele cronice frecvent întâlnite se numără cancerul, in special cancerul pulmonar, care se datorează in special expunerii de lungă durată la fum de ţigară, ruteniu, azbest, benzen, etc. Adesea expunerea la poluanţii aerului de interior a fost corelată cu diminuarea performanţelor fizice şi psihice ale ocupanţilor.
Boli asociate cu clădirile:
- sindromul clădirilor bolnave ( SBS )bolile datorate clădirii propriu-zise ( BRI )
- sensibilităţi chimice multiple ( MCS ).
Calitatea aerului de interior poate fi îmbunătăţită prin:
- controlul surselor de poluare: eliminarea surselor sau micşorarea emisiilor de poluanţi (folosirea vopselelor cu nivel scăzut de VOC, îndepărtarea spumei uretanice din construcţia clădirii, etc.)
- controlul umidităţii în scopul eliminării igrasiei şi deci apariţiei mucegaiului, umiditatea interioară ideală pentru majoritatea oamenilor fiind între 30-60%
- evitarea producerii CO şi a altor poluanţi din combustie
- instalarea detectoarelor de CO
- interzicerea fumatului în clădiri
- alegerea corectă a mobilierului din lemn masiv
- folosirea agenţilor de întreţinere puţin toxici
- filtrarea aerului
- ventilarea casei prin sistem de ventilator cu recuperator de căldură
O modalitate mai bună de a vă bucura de ventilație naturală
Deschiderea unei ferestre vă poate face aerul să se simtă mai puțin înfundat, dar acest lucru nu este practic în lunile mai calde și mai reci ale anului, plus că vă invită polenul și alți alergeni în casa dvs. Un ventilator de recuperare a căldurii de la Altecovent vă ajută să vă mențineți aerul proaspăt, fără a crea o situație potențial inconfortabilă.