Incalzirea moderna prin aerul conditionat – un 2 in 1 de care aveti nevoie

Incalzirea moderna prin aerul conditionat – un 2 in 1 de care aveti nevoie

Stim despre aparatele de aer conditionat ca ne ajuta sa reglam temperatura, in special in zilele sufocante de vara cand ne dorim racoare. Dar stiati ca poate avea si rol de incalzire? Clima tarii noastre este una extrema. Iernile pot fi extrem de geroase, iar verile ne pot face sa ne dorim sa ne mutam la Polul Nord. Asta inseamna ca atat incalzirea, cat si racirea sunt imperios necesare pe tot parcursul anului. Totusi, avand surse separate de racire si incalzire, poate genera costuri extrem de mari la facturi. In mod obisnuit la noi se intalnesc in apartamente centralele, iar norocosii au si un aparat de aer conditionat. Insa, exista o solutie care sa intruneasca ambele nevoi, care va aduce economii majore, iar aceea este incalzirea moderna cu un aparat de aer conditionat cu pompa de caldura.

Mai jos veti afla totul despre aceasta solutie, o noua generatie de tehnologie in ceea ce priveste controlul climatului.

Poate fi aerul conditionat si sursa de incalzire?

Ar trebui sa alegeti un aparat de aer conditionat split cu inverter sau un aparat de aer conditionat multi care functioneaza si ca incalzitor de spatiu? Daca doriti sa economisiti bani si sa reduceti dezordinea casnica, aceasta din urma ar putea fi o alegere buna pentru dvs.

Dar cum functioneaza? Cum ofera caldura un aparat conceput pentru racirea aerului? De fapt, este destul de simplu, deoarece acest articol va va ajuta sa intelegeti.

Pentru inceput, trebuie sa stiti ca termenul „pompa de caldura” – in limbajul stiintific – se refera la orice dispozitiv folosit pentru a muta caldura dintr-o locatie in alta. Exista multe tipuri de pompe de caldura. In acest sens, aparatele de aer conditionat, frigiderele si congelatoarele sunt toate pompe de caldura utilizate de obicei pentru a raci lucrurile prin mutarea caldurii in alta parte.

In limbajul profesional HVAC (Heating Ventilation Air Conditioning), o pompa de caldura este in mod specific un singur dispozitiv care poate fi folosit pentru a furniza atat incalzire, cat si racire in acelasi spatiu. Dar, intr-un sens foarte practic, o pompa de caldura functioneaza exact ca orice aparat de aer conditionat – doar ciclul poate fi inversat, astfel incat aerul rece sa iasa afara, iar aerul cald sa ramana inauntru! Noi, echipa Altecovent, te vom ajuta sa faci alegerile potrivite pentru casa ta daca decizi ca aceasta este solutia pe care o cautai.

Ciclul de refrigerare

Pentru a obtine o perspectiva mai buna asupra modului in care functioneaza toate acestea, va ajuta sa intelegeti elementele de baza ale ciclului de refrigerare cu compresie a vaporilor. Fie ca vorbiti despre un aparat de aer conditionat split sau despre aer conditionat centralizat cu pompa de caldura, mecanica este aceeasi. Un agent frigorific chimic „transporta” energia termica (caldura) dintr-o parte a sistemului in cealalta si apoi o elibereaza.

Patru componente majore fac acest lucru sa se intample:

Compresor – Compresorul stoarce agentul frigorific (desi agentul frigorific este utilizat mai rar astazi decat alti agenti de racire mai ecologici) si il transforma intr-un gaz fierbinte, de inalta presiune, care este pompat in condensator.

Condensator – Condensatorul este un tub lung spiralat (ca pe spatele frigiderului). Pe masura ce agentul frigorific se deplaseaza prin el, caldura este disipata in mediu (de obicei ajutata de un ventilator). Pe masura ce se raceste, se transforma din nou intr-un lichid inainte de a fi trecut in supapa de expansiune. Intr-un AC centralizat, condensatorul este situat in afara casei, astfel incat caldura ramane afara. Intr-o unitate portabila, caldura de la bobinele condensatorului este evacuata in exterior prin furtunul de evacuare.

Supapa de expansiune – Supapa de expansiune scade si mai mult presiunea asupra agentului frigorific, readucandu-l la starea lichida inainte de a-l pompa in evaporator.

Evaporator – Evaporatorul este o alta bobina lunga. In interiorul acestei bobine, supusa unei presiuni mai mici, agentul frigorific incepe sa se transforme intr-un gaz. Pe masura ce se evapora, trage caldura din aer pentru a o folosi ca energie pentru a alimenta transformarea din lichid in gaz. Pe masura ce gazul absoarbe caldura, aerul rece care este produs de proces este suflat in camera de un ventilator.

Apoi, gazul rece, de joasa presiune din evaporator este returnat la compresor si ciclul incepe din nou. Deci, pe scurt, aparatul de aer conditionat preia caldura de pe o parte a sistemului (interior) si o transfera pe cealalta parte a sistemului (exterior).

De la aparatul de aer conditionat pana la incalzire

Procesul de transfer de caldura poate fi inversat? Da! Adaugarea unei singure componente – o supapa de inversare – este tot ce este nevoie pentru a inversa fluxul de energie termica printr-un sistem de pompa de caldura.

Cand este pus in modul de incalzire, supapa de inversare este rasturnata, iar fluxul de agent frigorific prin sistem isi schimba directia. Bobinele calde de condensare devin acum bobinele reci de evaporare si invers. In loc sa expulzeze aerul cald afara, aerul rece este expulzat in timp ce aerul incalzit este pompat in camera.

Este o pompa de caldura un incalzitor mai bun?

Deci, de ce ati alege un aparat de aer conditionat cu optiune de incalzire in detrimentul unui incalzitor obisnuit? Pe langa beneficiile de economisire a spatiului mentionate anterior (avand mai putine aparate in casa), exista un avantaj economic si de mediu foarte real la utilizarea unei pompe de caldura: o pompa de caldura utilizeaza mai putina energie electrica.

Motivele pentru aceasta sunt stiintifice. Incalzitoarele cu rezistenta convertesc energia in caldura trimitand electricitate printr-un rezistor. In timp ce 100% din electricitatea utilizata este transformata in caldura, este nevoie totusi de multa energie pentru a incalzi o intreaga incapere. O pompa de caldura, insa, profita de proprietatile naturale ale dinamicii termice pentru a muta caldura dintr-un loc in altul. Electricitatea folosita de sistem este folosita doar pentru a alimenta compresorul si ventilatoarele – nu pentru a crea caldura – deci este nevoie de mai putina energie.

Aceasta inseamna ca veti cheltui mult mai putini bani pe facturile de electricitate folosind o pompa de caldura decat ati folosi un incalzitor separat si veti obtine mai multa caldura!

Deoarece folosesc mult mai putina energie electrica, pompele de caldura devin o alegere populara ca sisteme de incalzire si racire pentru intreaga casa. Insa aparatele de incalzire portabile de aer conditionat sunt o alegere excelenta pentru persoanele care nu pot instala un sistem pentru intreaga casa (sa zicem intr-un apartament) sau care doresc doar sa suplimenteze incalzirea si racirea intr-una sau doua camere. In orice caz, noi va stam la dispozitie. Va oferim inclusiv posibilitatea de a instala in casa sistem de ventilatie cu recuperare de caldura centralizat, dar si descentralizat. Luati legatura cu noi pentru a stabili care este varianta optima.

One thought on “Incalzirea moderna prin aerul conditionat – un 2 in 1 de care aveti nevoie

  1. Buna ziua,
    Va rog sa imi recomandati top 3 cele mai bune aere conditionate (raport calitate pret) pt incalzit. Ce spuneti de Aer conditionat LG Prestige F09MT, 9000 BTU, A+++/A+++, Functie Incalzire, Inverter, Wi-Fi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *