Mai aerisim spatiile daca avem sistem de ventilatie cu recuperare de caldura?

Mai aerisim spatiile daca avem sistem de ventilatie cu recuperare de caldura?

Din momentul in care ai optat pentru sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura, ai simtit o diferenta considerabila. Aerul este proaspat mereu, climatul in interior este unul optim. Sunt insa multe intrebari legate de cum se schimba rutina de intretinere a spatiilor, motiv pentru care am ales sa detaliem acest subiect. 

Aerisirea corecta a casei unde exista montat sistem de ventilatie cu recuperare de caldura 

Sa vedem ce este corect si indicat de facut in ceea ce priveste aerisirea corecta a casei unde sistemul de ventilatie cu recupare de caldura a fost montat. Ai auzit probabil de ideea automatizarii, de faptul ca ventilatia cu recuperare de caldura tocmai asta face, ventileaza, astfel incat sa nu mai fie necesar sa te ocupi clasic de schimbul de aer de la interior la exterior. Ideea de montaj a unui astfel de sistem este tocmai pentru a nu fi necesar sa mai aerisesti. Asta insa nu va implica vreun compromis in ceea ce priveste sanatatea ta, dar si calitatea aerului. 

Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura va substitui practic aceasta necesitate. In unele aerisirea clasica nici nu este posibila. Aici amintim de spatii comerciale, de hale in mod special sau centre comerciale. Ventilatia in acest caz  nu este o alternativa, ci o alegere absoluta, care sa asigure constant flux de aer care sa mentina mediul ambiant corespunzator. 

Desigur, in spatiile de locuit nu se pune aceeasi problema. Cu toate acestea, nu este necesar sa fie suplimentat acest efort, incat sa fie necesar sa deschideti ferestrele. Aerisirea in alt mod nu mai e necesara. Poate doar dacă va doriti sa simtiti efectiv briza.

Este necesar un aparat de aer conditionat? Atentie, ventilatia cu recuperare de caldura nu susbtituie vreun alt tip de sistem. Efectul sau este strict cel de ventilare, nu este ca in cazul pompelor de caldura spre exemplu, cele care produc si apa calda menajera, incalzesc si prin inversarea functionarii lor pot mentine si aerul mai rece in sezonul de vara. 

Este necesar un dezumidificator in cazul in care sunt montate sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura? Raspunsul este si da si nu, pentru ca sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura furnizeaza aerul proaspat, curat, filtrat si incalzit. Aparatul de aer conditionat poate fi necesar doar pentru a raci, dar de filtrarea lui nici nu se pune problema, pentru ca va fi filtrat. 

Avantajele sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura 

Daca vei cauta ventilatie cu recuperare de caldura pareri este mai mult decat probabil sa gasesti aspectele pozitive, pentru ca pare greu de crezut ca sunt si dezavantaje in aceasta poveste. Iata principalele avantaje:

  • Aer proaspat, sanatos si filtra mereu 

Marele avantaj este acela de a avea un climat optim in locuinta. Mai cu seama in cazul celor care, din diverse motive, au probleme cu umiditatea, este important sa mentina nivelul acesteia sun control. In caz contrar apar diverse probleme de sanatate si disconfort – aerul prea uscat provoaca tuse iritativa, pielea este afectata de asemenea, unele probleme pot fi accentuate, cum ar fi astmul. 

  • Nu sunt necesare guri de aerisire sau ventilatoare zgomotoase de aspirare in baie

Daca este ales corect, dimensionat corect, sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura va crea un mediu ambiental corespunzator, va functiona silentios, incat sa nu creeze disconfort de vreun fel. In acest sens dimensionarea este cheia si tipul de sistem, ales in asa fel incat sa faca fata cerintelor legate de volumul de aer necesar. 

  • Elimina mucegaiul si combate condensul

Fie ca vorbim de fluctuatii mari de umiditate, de condens, de mucegai, igrasie, de mirosuri neplacute persistente, astfel de situatii sunt corectate. 

  • Recupereaza pana la 95% din caldura extrasa din incaperi

Recuperatorul de caldura are efectul acesta, de altfel cel care face diferenta si care pune acest sistem in topul recomandarilor. Recuperarea caldurii este deci modalitatea prin care faci economii la facturile de energie. 

  • Ofera ventilare naturala fara deschiderea ferestrelor

Amintim din nou de acest efect, intrucat fara sa implice efort din partea utilizatorului, va ventila incaperile, fluxul de aer fiind unul constant.   

  • Disperseaza radonul (gaz radioactiv)

Aici ne referim mai ales la efectele benefice ale acestor sisteme in cazul cladirilor, spatiilor comerciale sau industriale. 

  • Distribuie echilibrat caldura in toata casa

Cu o mare parte din caldura recuperata, aerul cald este distribuit peste tot in spatiile interioare. De altfel, v-ati intrebat vreodata cat de eficient este acest sistem mai ales in casele in care sunt probleme cu mucegaiul sau cele corelate cu mucegaiul? Ei bine, acesta isi face aparitia pentru ca nu exista ventilare corecta si se intampla cel mai adesea sa fie prezent in coltul incaperilor,  in spatele mobilei, in locuri unde lumina solara greu sau imposibil sa ajunga. Aerul distribuit in toate incaperile presupune insa si corectarea acestor probleme. 

Concluzionam prin a mentiona ca o casa unde a fost montat un astfel de sistem inseamna o  mai mare eficienta termica. De asemenea, este liniste, nu doar ca vei mai evita sa te confrunti cu galagia de afara cand deschizi ferestrele sa aerisesti, insa in egala masura nu mai creezi curenti de aer reci, iar costurile aferente incalzirii vor fi cu pana la 25% mai mici. 

Sunt dezavantaje corelate cu achizitia sistemelor de ventilare cu recuperare de caldura? 

In ceea ce priveste o eventuala lista de dezavantaje a acestor sisteme se refera la costuri, bineinteles. Este evident ca achizitia aceasta este una care ar putea sa va determine sa amanati planul. Insa gandind pe termen lung, sunt mai multe avantaje decat dezavantaje si asta ar trebui sa va dea de gandit. O alta problema pe care v-o puneti va fi despre cine monteaza, cine va consiliaza cu privire la alegere. Desigur, intr-un caz ideal gasiti oferta noastra si astfel de la un singur furnizor veti avea parte de toate serviciile necesare, insemnand cosiliere, oferta personalizata si in cele din urma montaj si service, precum si mentenanta pe termen lung. 

Daca v-am facut curiosi, nu ezitati sa cereti o oferta pentru locuinta voastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *