Mucegai si alte forme de poluare care afecteaza calitatea aerului din spatii inchise

Mucegai si alte forme de poluare care afecteaza calitatea aerului din spatii inchise

Spun unii specialisti, poluarea in interior, aerul din spatiile inchise – fie ele din propria casa sau din spatii comerciale – este  mai poluat decat cel de afara. Stiati ca mediul este de 2 pana la de 5 ori mai toxic in interior decat cel de la exterior?

Daca ne gandim cat timp petrecem efectiv in interior, daca ne gandim ca ne expunem la tot felul de factori si produse, ne dam seama ca poluantii din aer sunt variati. Pe fondul cresterii alarmante ale cazurilor de astm sau alergii la nivelul aparatului respirator, ar trebui sa constientizam cat mai rapid la ce pericole ne expunem.

Ce surse de poluare avem in interior?

Unele surse de poluare sunt sub nasul nostru si nu ne dam seama ca ne facem rau cu propria  mana cum se spune. Spre exemplu, mucegaiul este un inamic tacut. Acesta apare pe fondul unei ventilatii precare sau chiar inexistente, in spatii unde umiditatea creste din diverse motive: gatim, uscam haine in interior etc.

Alte surse de poluare sunt vapori si substante chimice utilizate in treburile casnice, dar si toxinele din materialele de constructie. Mai concret, iata despre ce este vorba:

  • Daca fumati in interior, tutunul este otrava curata

Despre bolile pe care le poate initia, cancer sau cele cardiovasculare si pana la infectii respiratorii ce afecteaza copiii de orice varsta, expunerea la fumul de tutun este una din cele mai periculoase forme de poluare. Chiar daca aveti impresia ca aerisiti constant si chiar fumati cu fereastra dechisa, partial fumul de tutun tot va patrunde in interior si, mai mult decat atat, se va impregna in tesaturi.

  • Produse diverse de uz casnic

O alta situatie este cea a expunerii la tot felul de produse de curatenie si igiena. Uneori folositi si manipulati inclusiv odorizante, lacuri, adezivi, iar toxinele ce rezulta din acestea ajung sa se evapore si in spatiile inchise. Spre exemplu, odorizantele de camera au in componenta lor compusi organici volatili, dioxid de azot.

  • Poluarea din cauza materialelor de constructie

Va mutati rapid in casa noua sau nu aveti alternativa cand vine vorba de a locui in alta parte pana cand se usuca varul pe pereti. Va expuneti si de aceasta data unor pericole legate de poluarea aerului din interior. Spre exemplu, formaldehida este prezenta in lemn presat si va persista. Tamplaria din PVC contine adesea ftalati. Acestia pot afecta sistemul endocrin in mod special.

  • Mucegaiul

Aici subiectul este atat de amplu, incat merita sa ii acordam importanta necesara. Exista mai multe tipuri de mucegai, printre care si cel care nu este vizibil cu ochiul liber. Apare adesea in spatele mobilierului, sub parchet. Nu se vede, dar se simte si de regula un miros greu si specific tradeaza existenta acestei probleme. Stiati ca mirosul de mucegai este asemanator cu cel de pamant umed?

Sunt mai multe tipuri de mucegai:

→ Mucegai alb, cel care arata ca o pasta alba.

→ Aspergillus, de culoare verde

→ Cladosporium, de culoare verde inchisa, ce apare in mod special pe suprafete textile si lemnoase.

→ Penicillium, de o culoare verde-albastrui, mucegai intalnit pe diverse suprafete din casa, fie tapet, covoare etc.

→ Stachysbotrys, de asemenea un tip de mucegai intalnit pe panourile din lemn sau gips.

Solutii tehnice pentru a scapa de mucegai

Fie ca vorbim despre case noi sau mai vechi, de baza mereu este ventilatia. In primul rand, conteaza desigur de descoperit sursa mucegaiului. Pe termen lung, corectarea problemei tine de controlul umiditatii.

Aerisire periodica, constanta, indelungata – este evident ca nu puteti face asta manual. Nu sunteti mereu in locuinta sa puteti mentine ferestrele deschise. Mai apoi se pune problema pierderilor de caldura noaptea si in sezoanele reci dintre ani. O grija in plus este sa mentineti caile de acces deschise pentru ca aerul sa circule.

Sistemul de ventilatie este solutia aici, cel care functioneaza constant, independent de interventia si efortul vostru. In functie de tipul de locuinta, de buget, volumul de aer necesar zilnic sistemele de acest gen pot fi despre o singura unitate, cu tubulatura inclusa sau a celui care functioneaza independent, nu are nevoie de tubulatura de ventilatie.

De asemenea, este recomandat sa izolati locuinta, sa reparati toate acele mici probleme care pot afecta prin pierdere de caldura, incalzire neuniforma si ventilatie neuniforma. Una din recomandari este totodata si grila de ventilatie in profilul ferestrei.

Nota de final

Paradoxal, oamenii cheltuie sume enorme pentru a ridica case impresionante. Apoi le doteaza cu electronice si electrocasnice moderne. Sunt preocupati in principal sa faca totul sa arate impecabil, cu design interior aliniat tendintelor. Insa sanatatea nu este pe primul loc? Conteaza mai intai de toate sa existe solutii antimucegai aplicate, pentru ca aceasta problema sa nu fie recurenta. Desigur, preventia inainte de toate ne pune in situatia de a alege sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura chiar si inainte de a cunoaste probleme diverse legate de poluarea aerului in interior. 

Sunt dezumidificatoarele o solutie?

Una din asa zisele solutii gasite in comert se refera la dezumidificatoarele diverse. Fie veti gasi saculeti cu un material granulat, care pe masura ce absoarbe umiditatea din aer se dilueaza, se consuma, fie veti gasi diverse aparate. Acestea sunt de capacitate diferita si aspira aerul pentru a filtra cat de cat umiditatea in exces. Atentie insa, acestea nu pot avea actiune peste toata suprafata camerei, ar trebui mutate din loc in loc. Eficienta este pusa sub semnul intrebarii si implica desigur si efort din partea voastra.

Cum te scapa un dezumidificator de mucegai? Nu in totalitate, depinde de situatie, insa si acestea sunt solutii temporare care necesita resurse financiare in mod constant. Daca vorbim despre cele cu alimentare electrica depinde cata resursa consuma, daca vorbim de cele cu resurse consumabile, veti investi in pastile speciale pentru aparatele de acest tip. Ce-i drept problemele cu umiditatea ridicata, cu mucegaiul sunt greu de controlat, dar nu imposibil. O solutie sigura este clar sistemul de ventilatie. Cauti solutii antimucegai? Descopera si purificatoarele de aer disponibile in pagina noastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *