Noua legislatie privind ventilatia cladirilor rezidentiale

Noua legislatie privind ventilatia cladirilor rezidentiale

De la inceputul lui 2021 legislatia privind constructiile a fost schimbata radical. Astfel, cladirile noi, pentru care receptia se face pe baza autorizatiei emise incepand cu 31 decembrie 2020, este obligatoriu un consum de energie aproape egal cu zero.

Aceasta noua legislatie este rezultatul unui program privind cresterea eficientei energetice si un consum din ce in ce mai mic de energie in cladirile publice si in cele rezidentiale.

Cerintele legislative sunt valabile in toata Uniunea Europeana

Rolul acestor directive este acela de a imbunatati performantele energetice pentru toate cladirile din Uniunea Europeana, tinand cont de conditiile climatice si de conditiile locale. Astfel,   tarile UE trebuie sa stabileasca niste cerinte minime, care trebuie sa fie revizuite la fiecare 5 ani. Acestea trebuie sa vizeze urmatoarele elemente:

  • Incalzirea cladirii;
  • Racirea cladirii;
  • Apa calda menajera;
  • Ventilatia;
  • Iluminatul;
  • Diverse alte elemente tehnice ale cladirii.

Directiva este destinata atat cladirilor vechi, cat si cladirile noi, insa cladirile vechi trebuie doar sa isi sporeasca performanta energetica, in timp ce cladirile noi trebuie sa respecte standarde minime si sa atinga un consum de energie aproape egal cu zero.

De ce acest efort din partea autoritatilor?

Pentru ca sectorul constructiilor din UE este cel mai mare consumator energetic al continentului. Peste 40% din energia consumata este pentru cladiri. Este unul dintre sectoarele in care se pot obtine cele mai mari imbunatatiri, in conditiile in care peste 75% dintre cladiri sunt ineficiente din punct de vedere energetic.

Ce inseamna “Cladire cu un consum de energie aproape zero”?

Cladirea cu un consum de energie aproape egal cu zero este o cladire cu performanta energetica foarte ridicata, care necesita un consum minim de energie ( fie pentru ca este foarte bine izolata termic, fie pentru ca are consumatori economici, fie pentru ca are o ventilatie foarte buna) iar energia pe care o consuma este in proportie de minim 30% din surse regenerabile.

Performanta energetica se refera la necesarul de energie al cladirii, pentru a putea asigura o exploatare normala, care implica incalzirea, apa calda menajera, ventilarea, iluminatul si racirea.

Cat de mult poate contribui ventilatia pentru atingerea scopului intr-o cladire cu un consum minim de energie?

Ventilatia poate juca un rol foarte important in intregul proces. Orice cladire exploatata de oameni trebuie sa beneficieze de aer curat, ceea ce in cele mai multe cazuri inseamna geamuri deschise. Din pacate, geamurile deschise pot influenta costurile de incalzire sau de racire pe timpul verii.

Din fericire, exista sisteme de ventilatie foarte eficiente, care pot aduce aer proaspat in cladire fara a fi nevoie de deschiderea geamurilor. Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura, mai ales sistemele descentralizate, pot genera o multime de avantaje:

  • Elimina aerul viciat din incaperi;
  • Aduc aer proaspat pe care il filtreaza impotriva alergenilor, bacteriilor si alte pericole;
  • Transfera caldura de la aerul eliminat catre cel proaspat.

Instalarea unor sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura este un proces simplu, care poate fi facut atat in cladirile noi, cat si in cele vechi, nu costa mult, are costuri minime de exploatare, este silentios si poate contribui la o lume cu un consum mai mic de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *