Termenul de calitate si poluantii aerul interior (Indoor air quality) (locuinţe, birouri, instituţii, spaţii comerciale sau industriale, etc.) se referă la anumite caracteristici fizice, chimice şi biologice ale aerului de interior. Se estimează că oamenii petrec în medie 90% din timp în interior şi ca atare riscurile asupra sănătăţii care depind de calitatea aerului din interior pentru ocupanţii acestor interioare sunt mai mari în comparaţie cu cele de la aerul din exterior (ambiental).
Nivelul unor poluanţi în aerul de interior este uneori de câteva ori mai mare faţă de aerul din exterior şi în situaţii speciale poate ajunge chiar la peste o sută de ori mai mare. Calitatea aerului de interior depinde şi de condiţiile de viaţă şi ca atare există diferenţe între calitatea aerului de interior din ţările dezvoltate şi calitatea aerului de interior din ţările in curs de dezvoltare ca de altfel şi între zonele urbane şi cele rurale.
În ţările în curs de dezvoltare spre deosebire de ţările dezvoltate, zonele rurale sunt mai expuse datorită utilizării combustibililor tradiţionali (lemn, cărbune, biocombustibili) pentru pregătirea hranei şi pentru încălzire, femeile şi copii sunt grupa cea mai vulnerabilă datorită timpului petrecut în interior şi expunerii în primul rând la fumul rezultat în urma combustiei. În fumul provenit din biocombustibili s-au identificat sute de chimicale, din care patru sunt considerate ca poluanţii cei mai periculoşi: particule materiale (PM, PM1, PM2.5, PM10), monoxidul de carbon (CO), compuşi organici policiclici (PAC) , formaldehida (H2CO ).
În zonele urbane riscurile sunt de altă natură şi anume: construcţii foarte etanşe, materiale sintetice de la mobilier, diverse produse chimice ca pesticide, agenţi de curăţire pentru întreţinerea interioarelor, pot duce la niveluri de concentraţie a nenumăraţilor poluanţi chimici şi biologici mult mai mari în aerul de interior decât în aerul ambiental.
Principalele cauze ale deprecierii calităţii aerului de interior sunt:
- sursele de poluare din interior
- ventilaţia inadecvată
- temperatura şi umiditatea ridicată
Sursele de poluare din interiorul locuinţelor includ:
- sursele de combustie (lemn, cărbune, gaz, kerosen, tutun)
- materialele de construcţii, materialele de izolare, materialele de mobilier, carpetele şi covoarele în special cele sintetice (de ex. mobilierul nou eliberează un compusi organici volatili numit formaldehidă)
- produsele de întreţinere ale interioarelor ( destul de ciudat, cu cât curățăm mai mult, cu atât riscăm mai mult expunerea la compusi organici volatili și o modalitate sigură de a ajuta la combaterea acestora este cu o ventilatie cu recuperare de caldura bună. )
- produse de uz personal (aerosolii, Lumânări – Așa este, chiar și lumânările noastre parfumate pot elibera cantități mari de compusi organici volatili care depășesc limitele de siguranță și nici nu trebuie să fie aprinse! etc.)
- sistemul de încălzire centrală precum şi cel de răcire
- sursele exterioare (radon, pesticide)
- poluanţii aerului din exterior
- compuși organici volatili microbieni (MVOC)
Toxicitate poluantii aerul interior și efectele pe sănătate
Studiile toxicologice efectuate arată că aceşti poluanţi au toxicitate diferită şi prin urmare efectele pe sănătate sunt diferite. Principalele boli cauzate de expunerea la aceşti poluanţi sunt boli respiratorii (tuse cronică, respiraţie şuierătoare, senzaţie de sufocare, astm, reducerea capacităţii pulmonare etc.) la copii şi persoane sensibile, diverse cazuri de cancer (cancer pulmonar, leucemie, cancer hepatic, cancer de piele etc.) sau boli ale aparatului cardiovascular.
Poluantii aerul interior
Unii dintre poluanţi au actiune iritantă (NO2, SO2, NH3 etc.) provocând afecţiuni ale căilor respiratorii superioare sau ale plămânilor, la concentraţii ridicate pot provoaca edem pulmonar sau bronhopneumonie, iar la concentraţii mai scăzute bronşite, bronhiolite, pneumonie sau infecţii respiratorii. Un poluat des întâlnit în aerul de interior este monoxidul de carbon (CO). Acest compus are o acţiune toxică acută şi poate fi considerat ca şi un antimetabolit al oxigenului.
Odată inhalat el se leagă putenic de hemoglobină rezultând carboxihemoglobina un compus care blochează trensportul oxigenului în organism. Intoxicaţia cu monoxid de carbon poate fi fatală, existând nenumărate decese datorate intoxicaţiei cu monoxid de carbon. Expunerea cronică la CO poate accelera procesele de ateroscleroză favorizând depunerea colesterolului pe pereţii arterelor sau poate creşte riscul producerii de tromboembolism în inimă sau creier.
Studii referitoare la expunerea la concentraţii scăzute de CO au arătat căp acesta poate provoca o întârziere a dezvoltării fătului, în creşterea copiilor, sau hipoxemie cronică, boli cardiovarculare, efecte aeorocomportamentale sau anormalităţi ale hemoglobinei.
Poluantii aerul interior înseamnă mai mult decât fumul de tutun
Fumatul nu este singura sursă de poluare a aerului din interior. Unul dintre cei mai toxici poluantii aerul interior este formaldehida. Ea este emisă din diverse surse cum ar fi materiale de construcţii, materiale folosite pentru izolaţii (spumă pe bază de uree şi formaldehidă, UFFI), mobilă, pardosele, tapet de perete, materiale celulozice etc. fiind unul dintre cei mai comuni poluanţi ai aerului de interior. Efectele expunerii la formaldehidă sunt dintre cele mai grave şi pot fi asociate cu iritaţii nazale, boli respiratorii cronice, astm bronşic, deficit neuropsihologic, efecte adverse asupra sistemului nervos central şi al sistemului de reproducere Efect cancerigen a fost demostrat experimental, formaldehida fiind răspunzătoare de cancerul buconazal.
Totodată Institutul Naţional pentru Cancer din USA stipulează că expunerea îndelungată la formaldehidă creşte riscul leucemiei şi al cancerului de creier. Compuşii organici volatili sunt o altă clasă de poluanţi de interior extrem de toxici. Studii efectuate în diverse ţări ale lumii (Germania, Olanda, SUA) au semnalat concentraţii ridicate de benzen, cloroform, dicloretan, stiren, xilen, toluen diclorbenzen sau limonen şi care exceed concentraţiie din aerul de exterior.
Principalele surse o constituie lacurile mobilierului, agenţii de curăţenie sau de dezinfecţie, vopsele, adezivi respectiv fumatul. Principalele efecte pe sănătate datorate acestor compuşi se manifestă prin afectarea sistemului imunitar şi neurocomportamental sau efecte cancerigene (benzenul, cloroformul).
Radonul
Un alt poluantii aerul interior este radonul, care este un gaz inodor, incolor şi care este produs de Radiul (Ra-226) distribuit în sol şi roci cu o viteză medie de 40 Bq/kg. Concomitent se produce şi thoron. Cantitatea medie de radon acumulată în sol este de ordinul de mărime de 55 kBq/m3 pentru aerul din sol la o adâncime de sub 3m. Măsurători efectuate pe raza municipiului Cluj-Napoca la adâncimea de 1m în ultimii ani au dat o valoare medie de 50 kBq/m3. La suprafaţa sol-aer concentraţia în sol este mult mai mică şi anume de aproximativ 1kBq/m3, iar concentraţia în aer de 8 Bq/m3 la distanţa de 1m faţă de sol. În atmosferă, în condiţii de staţionaritate, ţinând seama că în aer coeficientul de difuzie este 5×104 cm2/s înălţimea la care concentraţia de radon scade la jumătate este de 1000 m. Pentru thoron valorile similare sunt de 1,5 cm adâncime şi respectiv 14 cm înălţime.
Radon din interior
În locuinţe şi alte clădiri concentraţia medie a radonului este mai mare faţă de cea din exterior şi poate varia de la 12-300 Bq/m3 şi chiar câteva mii de Bq/m3. Principala sursă de radon din locuinţe este dată de materialul de construcţie utilizat, valorile concentraţiilor radioactive din materialele de construcţie (Bq/Kg)
Cum să îmbunătățim aerul pe care îl respirăm?
Acţiunile mărunte, precum ventilarea spaţiilor închise, pot ajuta la îmbunătăţirea calităţii aerului din jurul nostru. Totuși, unele dintre acţiunile noastre bine intenţionate ar putea în realitate să aibă efecte negative. „Ventilaţia este necesară, dar nu în exces, deoarece înseamnă o pierdere substanţială de energie, conducând la o mai multă încălzire dar acum vine inovaţia: casa ventilată prin sistem de ventilare cu recuperare căldură. Pe tot timpul anului, fără deschiderea uşilor sau a ferestrelor fără pierdere de căldura totală.
Ce poate face Altecovent pentru tine
La noi, la Altecovent, ne străduim pentru excelență în fiecare slujbă pe care o asumăm cu o echipă de experți foarte pregătiți. Suntem aici pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți calitatea aerului interior și să vă încălziți casa cu căt mai putine pierderi de energie termică, Oferim o gamă largă de produse și tot ajutorul tehnic de care aveți nevoie. Ne asigurăm întotdeauna că veți primi cea mai bună soluție pentru a vă potrivi nevoilor casei sau clădirii Dvs.
Altecovent este o firma de specialitate in ventilatie, suntem proiectanți, furnizori și, dacă este necesar, instalatori de sisteme de ventilație pentru locuințe, în România. Oricare ar fi cerințele, bugetul sau asteptariile dvs., Altecovent ventilatie vă poate oferi soluția de care aveți nevoie. De la sisteme descentralizate de ventilație cu recuperare de căldura, ventilatoare de baie (sistem de extracție pentru casă), până la soluții multiple de extracție a camerei, gama noastră largă de HVAC oferă un produs pentru fiecare scop de tratarea a aerului. Sistemele noastre de ventilare vă vor ajuta să vă faceți proprietatea cât mai ecologică posibil, folosind ventilația de recuperare a energiei cu recuperatoare de căldura (HRV) (ERV). De asemenea, sunt disponibile sisteme de extragere mecanică pentru a ajuta proiectele noi de construcții durabile.
Ca lideri în proiectare, executie si furnizare atât a sistemelor de ventilatie recuperare de căldura, cât și a celor comerciale, vă putem ajuta, dovedind un sistem silentios de înaltă calitate, la cel mai bun pret posibil.
Gamă largă sistem de ventilatie de la producătorii de top
Deoarece la Altecovent ventilatie, standardele nationale si internationale sunt pe deplin independente, vă putem furniza cel mai bun sistem ventilatie posibil pentru proiectul dvs. la cel mai bun cost posibil de la producătorii de top, cum ar fi:
Altecovent vă poate oferi o unitate de ventilatie cu recuperare de căldura pentru dvs., sau vă putem oferi și un set complet de sistem de ventilatie cu recuperator de căldura DIY cu toate elementele necesare. Alături de gama noastră de unități, avem de asemenea o gamă largă de soluții de conducte și toate accesoriile necesare, inclusiv controlere, filtre și alte elementele materiale, cum ar fii : valve distribuitori, grille, atenuatoare de aerisire și fitingurile necesare.
Contactează-ne
Echipa noastră de vânzări și tehnică este disponibilă pentru a răspunde la orice întrebare in intervalul Luni – Vineri de la 8:00 – 18:00, contactați-ne pentru mai multe informații despre sistemele de ventilatie cu recuperare a căldurii sau despre alte sisteme ventilatie pe care le detinem.
-
Ventoxx Harmony wifi smart cu telecomanda, ventilator descentralizat wireless1550.00 lei – 1600.00 lei
-
Ventoxx Harmony cu telecomanda, recuperator caldura descentralizat1300.00 lei – 1450.00 lei
-
Aerauliqa Quantum HR 150 cu Controler HR CTRL-S recuperator de caldura1075.00 lei
-
Set complet getAir SmartFan 160 Sisteme ventilatie recuperare caldura3499.00 lei – 3999.00 lei
-
Komfovent Domekt R 450 V Centrala certificat casa pasiva15707.00 lei
-
Aerauliqa QR230E Tavan Recuperator de caldura cu entalpie9839.00 lei