Cum functioneaza un recuperator de caldura ceramica?

Cum functioneaza un recuperator de caldura ceramica?

Ventilatia casei este esentiala pentru un confort sporit si o viata cat se poate de sanatoasa. Daca in trecut singura optiune pentru ventilatie era deschiderea geamurilor. Astazi exista o noua solutie, extrem de eficienta: ventilatia prin sisteme descentralizate cu recuperator de caldura ceramica.
Un astfel de sistem ofera aer proaspat si curat in orice incapere se afla, mentinand totodata temperatura din interior.
Practic, are o eficienta de pana la 93% in pastrarea temperaturii si elimina majoritatea poluantilor din aer.

Ce este recuperatorul de caldura?

Recuperatorul de caldura este o piesa ceramica hexagonala, care are un coeficient scazut de expansiune termica. Practic, poate sa pastreze foarte bine caldura, ceea ce este un urias avantaj. In principiu, functionarea sa este una simpla: atunci cand sistemul de ventilatie elimina aerul viciat din incapere, acesta pastreaza temperatura aerului, transmitand-o aerului proaspat.

Caracteristicile recuperatorului de caldura sunt urmatoarele:

factorul de frecare recuperator de caldura ceramic hexagonal
 • Are o putere mare de stocare termica: 850-950 J/kg K;
 • Are o absorbtie a apei mai mica de 0.02%. Acest lucru este extrem de important, deoarece este eliminat riscul de dezvoltare a mucegaiului in interior;
 • Se curata foarte usor. Poate fi spalat prin simpla trecere printr-un jet de apa;
 • Are o rezistenta mare in timp. Rezista foarte bine la uzura si atata vreme cat este bine ingrijit poate avea o durata de viata aproape nelimitata;
 • Are o conductivitate termica excelenta;
 • Este un produs ecologic;
 • Are o forma hexagonala a celulelor. Acesta forma reprezinta o adevarata inovatie, deoarece permite o scadere de presiune cu pana la 44% si o performanta cu 11% mai mare fata de recuperatoarele cu forma patrata.

Cum functioneaza recuperatorul de caldura ceramic?

recuperator de caldura ceramic hexagonal

Recuperatorul de caldura are rolul de a depozita caldura din aerul eliminat din casa si de a o transfera catre aerul proaspat.

Un ciclu de functionare reprezinta eliminarea aerului cald, aducerea aerului rece si schimbarea temperaturii dintre cele doua.

Pentru o eficienta maxima, atunci cand se instaleaza un sistem de ventilatie descentralizat, cu recuperator de caldura, trebuie sa se tina cont de mai multe reguli:

 • Trebuie sa se aleaga corect numarul de dispozitive, in functie de dimensiunile locuintei si de numarul de rezistenti. In principiu, o unitate de recuperare a caldurii trebuie sa fie instalata pentru o suprafata de 25 de metri patrati.
 • Cel mai adesea, sistemele de recuperare trebuie sa lucreze in perechi;

Care sunt avantajele unui sistem de ventilatie descentralizata, cu recuperator de caldura ceramica?

Unitățile de ventilație descentralizate cu recuperare de căldură utilizează un schimbător de căldură ceramică pentru a transmite căldura din aerul de evacuare în aerul furnizat. Facem deosebirea între dispozitivele care furnizează și extrag simultan aer și dispozitive care funcționează alternativ. Termenul „ventilație descentralizată” este utilizat în practică pentru toate dispozitivele care rezolvă problema ventilației într-o anumită zonă, indiferent dacă sunt locale sau descentralizate.

Dispozitivele de ventilație descentralizate, care sunt instalate direct într-un perete sau într-un cadru al ferestrei, sunt potrivite în special pentru renovarea clădirilor mai vechi. Dispozitivele care au elementele de control necesare pe dispozitivul în sine sunt deosebit de utile, deoarece trebuie furnizată doar o sursă de alimentare. În acest caz, dispozitivele funcționează în perechi, cu toate acestea, este posibil și un număr impar de dispozitive. Numărul de dispozitive trebuie calculat în funcție de dimensiunea locuinței și numărul de rezidenți. Regula de bază este ca o unitate de recuperare a căldurii să fie instalată la fiecare 25 de metri pătrați. Aceste dispozitive funcționează alternativ. Aerul este furnizat timp de 70 de secunde, apoi aerul este extras pentru următoarele 70 de secunde; în acest fel schimbătorul de căldură ceramică este mai întâi răcit și apoi încălzit. Aerul care intră în apartament este încălzit la o temperatură adecvată.

Avantajele ventilatie descentralizata cu recuperator de caldura ceramica

Avantajele pe care le ofera un astfel de sistem sunt uriase:

 • Iti asigura mereu un aer proaspat in locuinta;
 • Iti ofera confort sporit;
 • Se instaleaza foarte usor;
 • Are un pret foarte atractiv;
 • Te poate tine departe de o multime de boli si de probleme;
 • Poate contribui la un somn odihnitor;

Daca iti doresti instalarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, poti gasi in oferta noastra mai multe dispozitive de cea mai buna calitate de la branduri cu renume: AspiraNovingairAerauliqa si de calitate premium cum sunt brandurile SEVi, și inVENTer. Te asiguram de suportul profesionistilor nostri si atunci cand ai nevoie de montaj, de un montaj atent realizat care asigura o eficienta maxima.

One thought on “Cum functioneaza un recuperator de caldura ceramica?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *