Centrala Ventilatie cu recuperare de căldură (HRV) sau cu recuperare de energie (ERV): Care este unitatea potrivită pentru casa ta?

Centrala Ventilatie cu recuperare de căldură (HRV) sau cu recuperare de energie (ERV): Care este unitatea potrivită pentru casa ta?

Cele mai eficiente opțiuni de ventilație disponibile pentru casele rezidențiale sunt HRV-urile (centrala ventilatie de recuperare a căldurii) și ERV-urile (centrala ventilatie de recuperare a energiei Enthalpy- recuperator de caldura cu entalpie ) . Pentru a-l alege pe cel potrivit pentru casa dvs., este important să înțelegeți diferențele dintre cele două produse.

Dacă aveți în proces să vă construiți o casă și doriți să o păstrați umplută cu aer proaspăt și sănătos pe tot parcursul anului, atunci aveți o decizie importantă de luat – ce sistem de ventilație să adăugați la pachetul dvs. de HVAC.

Care este diferența dintre HRV-uri și ERV-uri (recuperator de caldura cu entalpie)?

recuperator de caldura cu entalpie diagramAtât HRV-urile (cum ar fi modelele produse de Komfovent, Aerauliqa  ), cât și ERV-urile (precum cele produse de Wafe, Komfovent, Aerauliqa ) îndeplinesc aceeași funcție de bază în locuința ta, îndepărtând, în esență, aerul interior interior și înlocuindu-l cu aer proaspăt în aer liber. Ambele produse includ ventilatoare de evacuare și alimentare, împreună cu o celulă / miez de transfer de energie de tip placă prin care trec atât fluxurile de evacuare cât și aerul de alimentare. Curentul de aer care iese temperează fluxul de aer care intră într-un proces denumit „transfer de energie”.

În HRV (centrala ventilatie cu recuperatoare de căldură), căldura din aerul de eșapament este folosită pentru a ridica temperatura aerului de intrare în aer liber pe măsură ce intră în casă în timpul sezonului de încălzire. Acest proces reduce energia utilizată de sistemul de încălzire al casei dvs. pentru a ridica aerul exterior până la punctul de temperatură stabilit pe termostatul casei dvs. Celulele HRV sunt fabricate din materiale nepermeabile, cum ar fi aluminiu sau un compozit din plastic care nu permite nicio contaminare încrucișată a gazelor de eșapament sau a aerului care intră.

Un ERV, cunoscut și sub denumirea de ventilator de recuperare a entalpiei, diferă de un HRV, deoarece materialul din care este făcută celula este permeabil (adesea un compozit de hârtie), permițând o parte din umiditatea din aerul de evacuare să se transfere în aerul de intrare exterior este adesea lipsită de umiditate în timpul sezonului de încălzire în climat rece.

În termeni mai tehnici, aerul interior mai umed egalizează umiditatea aerului mai uscat pentru a face nivelul de umiditate într-o casă mai confortabil și sănătos (industria HVAC recomandă menținerea nivelului de umiditate în spațiile de locuit între 40-60%. În sezonul de răcire, ERV va inversa transferul pentru a îndepărta umiditatea din aerul proaspăt, înainte de a intra într-o casă, ceea ce economisește energie prin reducerea consumului sistem de aer conditionat / sau a dezumidificatorului.

Cum alegeți ce sistem este potrivit pentru dvs.?

Atât HRV-urile (ventilatie centralizata cu recuperatoare de căldură), cât și ERV-urile (recuperator de caldura cu entalpie) ajută la reducerea stresului sistemului HVAC în comparație cu alte metode de ventilație. Ambele opțiuni sunt solide, iar decizia se reduce într-adevăr la climatul, stilul dvs. de viață și designul casei. O regulă generală este că HRV este mai eficient în climele reci și ERV este mai potrivit pentru climatele umede calde, care necesită o răcire considerabilă mai mare decât încălzirea.

Informații importante de luat în considerare

Întrucât aerul exterior în timpul sezonului de încălzire este cel mai adesea considerabil mai uscat decât aerul interior al unei locuințe, utilizarea unui HRV poate reduce semnificativ nivelul de umiditate, necesitând astfel un umidificator pentru a menține umiditatea de 40-60% într-o casă.

Pe de altă parte, temperaturile reci sunt un motiv de îngrijorare pentru HRV (centrala ventilatie cu recuperator de caldura ), deoarece umiditatea din celulă va îngheța la ceea ce se numește punctul de rouă (punctul de îngheț) care poate apărea în multe clime reci – cu cât temperatura mai rece a temperaturii de iarnă este pentru zonă specifică, cu atât este mai probabil ca o celulă HRV să fie expusă la îngheț; o condiție în care se formează gheață în interiorul celulei și fluxul de aer este redus sau complet inhibat să treacă prin dispozitiv. Majoritatea HRV-urilor au sisteme de decongelare sau preincalzire încorporate care împiedică celulele să se înghețe în timp ce funcționează în climat rece.

la schimbătoarele de căldură convenționale, nu există o recuperare automată a umidității. Datorită diferențelor de temperatură, pot apărea adesea cantități mai mari de condens. Aceasta necesită instalarea unei conducte corespunzătoare pentru scurgere, care se reflectă în efortul de instalare și în costuri.

ERV, schimbătorul de căldură de entalpie a fost dezvoltat special pentru recuperarea umidității în ventilație. Spre deosebire de schimbătoarele de căldură convenționale cu plăci, o membrană separă fluxurile de aer de alimentare și de evacuare. Această membrană poate elibera o mare parte din umiditate din aerul de evacuare (cald) până la aerul uscat și rece. Întrucât recuperarea de umiditate a schimbătorului de căldură de entalpie nu poate fi reglată, aceasta este potrivită în principal pentru clădirile rezidențiale mai mari.

Există totuși un motiv pentru utilizarea unui ERV în loc de HRV pentru operațiuni de iarnă. Raportul de umiditate al zonei este mai mare decât cea a mediului ambiant. Dacă aerul de evacuare este răcit doar, ca în cazul unui HRV, aerul de evacuare temperatura ar putea atinge punctul de rouă și condensul ar putea apărea. În clime foarte reci, vaporii de apă condensată ar putea îngheța. Astfel, performanța unui HRV este limitată de punctul de rouă
fluxul de evacuare, deși nu există o limită similară pentru ERV (recuperator de caldura cu entalpie).

Indiferent de sistemul pe care îl alegeți, instalarea unuia sau altuia va ajuta la reducerea consumului de energie și a costurilor în timp ce vă ventilați locuința. Ambele tipuri recomandă un ventilator cu funcționare continuă, dar cantitatea de energie economisită este mult mai mare decât cea necesară pentru a menține ventilatorul în funcțiune. Eficiența energetică pentru ambele tipuri poate varia de la mijlocul anilor 55 până la peste 90%, deși cele mai eficiente unități au un cost mult mai mare. Cu toate acestea, atunci când factorizați valoarea economiei de energie pe întregul ciclu de viață al unității, alegerea celui mai eficient model îl poate face adesea o investiție financiară și ecologică.

În final, nu există o alegere corectă. Alegerea HRV (ventilatie centralizata cu recuperatoare de căldură) și ERV (recuperator de caldura cu entalpie) nu este la fel de importantă ca decizia de a încorpora ventilație mecanică în casa ta. Casele scurgerii din trecut pur și simplu nu se pot compara cu proiectele de case etanșe de astăzi.

Casele actuale atacă contaminanți din aer, cum ar fi bacteriile, alergenii, virusurile, sporii mucegaiului și toxinele, compusi organici volatili (COV) (cum ar fi gazele de formaldehidă provenite din adezivurile utilizate în multe materiale de uz casnic). Sistemele de ventilație HRV sau ERV ajută la reducerea concentrațiilor acestor contaminanți într-un mod eficient și eficient. Deoarece sănătatea familiei dvs. este probabil în partea de sus a listei de priorități, nu treceți cu vederea rolul important pe care îl poate juca o ventilație adecvată în casa dvs.

Unde sa pozitionez unitatea de ventilatie centralizată cu recuperare de căldură  în casa mea, dacă doresc acest sistem?

În mod normal, o unitate centralizată de ventilație este instalat în afara spatiului locuit, cum ar fi în poduri, spațiile cu goluri sau încăperile tehnice, conductele sunt apoi alimentate în fiecare cameră individuală pentru a extrage aerul stătut și a furniza aer curat.

Toate sistemele noastre sunt ușor de instalat ca proiecte DIY cu kiturile disponibile prin comanda, din oferta noastră de sisteme de ventilatie cu recuperare de căldură . La cerere oferim servicii instalare, carotare profesionala în perete, si montare de unitate ventilatie profesională, precum și proiectare. Aici puteți completa online formularul nostru de contact.

Una dintre caracteristicile cheie ale sistemelor de ventilație cu recuperatoare de căldura, este că puteți controla in permanență aerisirea întregului clădiri. 

Ce poate face Altecovent pentru tine

planificare ventilatie recuperator de calduraLa noi, la Altecovent, ne străduim pentru excelență în fiecare slujbă pe care o asumăm cu o echipă de experți foarte pregătiți. Suntem aici pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți calitatea aerului interior și să vă încălziți casa cu căt mai putine pierderi de energie termică, Oferim o gamă largă de produse și tot ajutorul tehnic de care aveți nevoie. Ne asigurăm întotdeauna că veți primi cea mai bună soluție pentru a vă potrivi nevoilor casei sau clădirii Dvs.

Altecovent este o firma de specialitate in ventilatie, suntem proiectanți, furnizori și, dacă este necesar, instalatori de sisteme de ventilație pentru locuințe, în România. Oricare ar fi cerințele, bugetul sau asteptariile dvs., Altecovent ventilatie vă poate oferi soluția de care aveți nevoie. De la sisteme descentralizate de  ventilație cu recuperare de căldura, ventilatoare de baie (sistem de extracție pentru casă), până la soluții multiple de extracție a camerei, gama noastră largă de HVAC oferă un produs pentru fiecare scop de tratarea a aerului. Sistemele noastre de ventilare vă vor ajuta să vă faceți proprietatea cât mai ecologică posibil, folosind ventilația de recuperare a energiei cu recuperatoare de căldura (HRV) (ERV). De asemenea, sunt disponibile sisteme de extragere mecanică pentru a ajuta proiectele noi de construcții durabile.

Ca lideri în proiectare, executie si furnizare atât a sistemelor de ventilatie recuperare de căldura, cât și a celor comerciale, vă putem ajuta, dovedind un sistem silentios de înaltă calitate, la cel mai bun pret posibil.

Gamă largă sistem de ventilatie de la producătorii de top

Deoarece la Altecovent ventilatie, standardele nationale si internationale sunt pe deplin independente, vă putem furniza cel mai bun sistem ventilatie posibil pentru proiectul dvs. la cel mai bun cost posibil de la producătorii de top, cum ar fi:

Altecovent vă poate oferi o unitate de ventilatie cu recuperare de căldura pentru dvs., sau vă putem oferi și un set complet de sistem de ventilatie  cu recuperator de căldura DIY cu toate elementele necesare. Alături de gama noastră de unități, avem de asemenea o gamă largă de soluții de conducte și toate accesoriile necesare, inclusiv controlere, filtre și alte elementele materiale, cum ar fii : valve distribuitori, grille, atenuatoare de aerisire și fitingurile necesare.

Contactează-ne

Echipa noastră de vânzări și tehnică este disponibilă pentru a răspunde la orice întrebare in intervalul Luni – Vineri de la 8:00 – 18:00, contactați-ne   pentru mai multe informații despre sistemele de ventilatie cu recuperare a căldurii sau despre alte sisteme ventilatie pe care le detinem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *