Centrala Ventilatie cu recuperare de căldură (HRV) sau cu recuperare de energie (ERV): Care este unitatea potrivită pentru casa ta?

Centrala Ventilatie cu recuperare de căldură (HRV) sau cu recuperare de energie (ERV): Care este unitatea potrivită pentru casa ta?

Cele mai eficiente opțiuni de ventilație disponibile pentru casele rezidențiale sunt HRV-urile (centrala ventilaţie de recuperare a căldurii) și ERV-urile (centrala ventilaţie de recuperare a energiei Enthalpy- recuperator de căldură cu entalpie ) . Pentru a-l alege pe cel potrivit pentru casa dumneavoastră, este important să înțelegeți diferențele dintre cele două produse.

Dacă sunteţi în procesul construirii unei case și doriți să aveţi aer proaspăt și sănătos pe tot parcursul anului, atunci aveți o decizie importantă de luat : ce sistem de ventilație să adăugați la pachetul dumneavoastră de HVAC.

Care este diferența dintre HRV-uri și ERV-uri (recuperator de căldură cu entalpie)?

recuperator de caldura cu entalpie diagram

Atât HRV-urile (cum ar fi modelele produse de Komfovent, Aerauliqa  ), cât și ERV-urile (precum cele produse de Wafe, Komfovent, Aerauliqa ), îndeplinesc aceeași funcție de bază în locuința ta, îndepărtând, în esență, aerul interior și înlocuindu-l cu aer proaspăt din exterior. Ambele produse includ ventilatoare de evacuare și alimentare, împreună cu o celulă / miez de transfer de energie de tip placă prin care trec atât fluxurile de evacuare cât și aerul de alimentare. Curentul de aer care iese temperează fluxul de aer care intră într-un proces denumit “transfer de energie”.

În HRV (centrala ventilaţie cu recuperare de căldură), căldura din aerul de ieşire este folosită pentru a ridica temperatura aerului de intrare din exterior pe măsură ce intră în casă în timpul sezonului când apare nevoia de încălzire. Acest proces reduce energia utilizată de sistemul de încălzire al casei dumneavoastră pentru a ridica aerul exterior până la punctul de temperatură stabilit pe termostatul casei. Celulele HRV sunt fabricate din materiale nepermeabile, cum ar fi aluminiu sau un compozit din plastic care nu permit nici o contaminare încrucișată a gazelor nocive cu aerul care intră.

ERV -recuperator de căldură cu entalpie

Un ERV, cunoscut și sub denumirea de recuperator de căldură cu entalpie, diferă de un HRV, deoarece materialul din care este făcută celula este permeabil (adesea un compozit de hârtie), permițând o parte din umiditatea din aerul de evacuare să se transfere în aerul de intrare din exterior. Este adesea lipsit de umiditate în timpul sezonului de încălzire, în climat rece.

În termeni mai tehnici, aerul interior mai umed egalizează nivelul aerului mai uscat pentru a face aerul într-o casă mai confortabil și sănătos (industria HVAC recomandă menținerea nivelului de umiditate în spațiile de locuit între 40-60%). În sezonul de răcire, ERV va inversa transferul pentru a îndepărta umiditatea din aerul proaspăt, înainte de a-l introduce într-o casă, ceea ce economisește energie prin reducerea consumului sistemuluui de aer conditionat / sau a dezumidificatorului.

Cum alegeți ce sistem este potrivit pentru dumneavoastră?

Atât HRV-urile (ventilaţie centralizată cu recuperare de căldură), cât și ERV-urile (recuperatoare de caldura cu entalpie) ajută la reducerea stresului sistemului HVAC în comparație cu alte metode de ventilație. Ambele opțiuni sunt potrivite, iar decizia se reduce într-adevăr la climatul în care locuiţi, stilul dumneavoastră de viață și designul casei. O regulă generală este că HRV este mai eficient în climele reci și ERV este mai potrivit pentru climatele umede calde, care necesită o răcire considerabilă mai mare decât încălzirea.

Informații importante de luat în considerare

Întrucât aerul exterior în timpul sezonului de încălzire este cel mai adesea considerabil mai uscat decât aerul interior al unei locuințe, utilizarea unui HRV poate reduce semnificativ nivelul de umiditate, necesitând astfel un umidificator pentru a menține umiditatea de 40-60% într-o casă.

Pe de altă parte, temperaturile reci sunt un motiv de îngrijorare pentru HRV (centrală ventilaţie cu recuperator de caldura ), deoarece umiditatea din celulă va îngheța la ceea ce se numește punctul de rouă (punctul de îngheț) care poate apărea în multe clime reci. Cu cât temperatura mai rece a temperaturii de iarnă este peste cea specifică, cu atât este mai probabil ca o celulă HRV să fie expusă la îngheț. Există situaţii în care se formează gheață în interiorul celulei și în care fluxul de aer este redus sau este complet inhibat să treacă prin dispozitiv. Majoritatea HRV-urilor au sisteme de decongelare sau preîncălzire încorporate care împiedică celulele să înghețe în timp ce funcționează în climat rece.

În cazul schimbătoarelor de căldură convenționale, nu există o recuperare automată a umidității. Datorită diferențelor de temperatură, pot apărea adesea cantități mai mari de condens. Aceastea necesită instalarea unei conducte corespunzătoare pentru scurgere, care se reflectă în efortul de instalare și în costuri.

Motive pentru utilizarea unui ERV

ERV, schimbătorul de căldură cu entalpie, a fost dezvoltat special pentru recuperarea umidității în ventilație. Spre deosebire de schimbătoarele de căldură convenționale cu plăci, o membrană separă fluxurile de aer de alimentare și de evacuare. Această membrană poate elibera o mare parte din umiditate din aerul de evacuare (cald) până când ajunge la aerul uscat și rece. Întrucât recuperarea de umiditate a schimbătorului de căldură de entalpie nu poate fi reglată, aceasta este potrivită în principal pentru clădirile rezidențiale mai mari.

Există totuși un motiv pentru utilizarea unui ERV în loc de HRV pentru climatele reci, de iarnă. Raportul de umiditate al zonei este mai mare decât cea a mediului ambiant. Dacă aerul de evacuare este răcit doar, ca în cazul unui HRV, aerul de evacuare, temperatura, ar putea atinge punctul de rouă și condensul ar putea apărea. În clime foarte reci, vaporii de apă condensată ar putea îngheța. Astfel, performanța unui HRV este limitată de punctul de rouă în fluxul de evacuare, deși nu există o limită similară pentru ERV (recuperator de căldură cu entalpie).

Eficiența recuperare de căldură de la 55% până la peste 90%

Indiferent de sistemul pe care îl alegeți, instalarea lui va ajuta la reducerea consumului de energie și a costurilor în timp ce vă ventilați locuința. Ambele tipuri recomandă un ventilator cu funcționare continuă, dar cantitatea de energie economisită este mult mai mare decât cea necesară pentru a menține ventilatorul în funcțiune. Eficiența energetică pentru ambele tipuri poate varia de la 55% până la peste 90%, deși cele mai eficiente unități au un cost mult mai mare. Cu toate acestea, atunci când factorizați valoarea economiei de energie pe întregul ciclu de viață al unității, alegerea celui mai eficient model îl este cea potrivită. Acxeasta poate reprezenta adesea o investiție financiară și ecologică.

În final, nu există o alegere corectă. Alegerea HRV (ventilatie centralizata cu recuperatoare de căldură) și ERV (recuperator de căldură cu entalpie) nu este la fel de importantă precum decizia de a încorpora ventilație mecanică în casa ta. Casele din trecut pur și simplu nu se pot compara cu proiectele de case etanșe de astăzi.

Casele actuale atacă contaminanții din aer, cum ar fi bacteriile, alergenii, virusurile, sporii mucegaiului și toxinele, compusi organici volatili (COV)

(cum ar fi gazele de formaldehidă provenite din materialele utilizate în multe produse de uz casnic). Sistemele de ventilație HRV sau ERV ajută la reducerea concentrațiilor acestor contaminanți într-un mod eficient și eficient. Deoarece sănătatea familiei dvs. este probabil în partea de sus a listei de priorități, nu treceți cu vederea rolul important pe care îl poate juca o ventilație adecvată în casa dvs.

Unde să poziționez unitatea de ventilație centralizată cu recuperare de căldură  în casa mea, dacă doresc acest sistem?

În mod normal, o unitate centralizată de ventilație este instalată în afara spatiului locuit, cum ar fi în poduri, spațiile cu goluri sau încăperile tehnice, conducte. Acestea sunt apoi alimentate în fiecare cameră individuală pentru a extrage aerul stătut și a furniza aer curat.

Toate sistemele noastre sunt ușor de instalat ca proiecte personale (DIY ), venind cu kiturile disponibile prin comandă, din oferta noastră de sisteme de ventilatie cu recuperare de căldură .

La cerere oferim servicii de instalare, carotare profesională în perete, şi montarea unităţii de ventilaţie profesională, precum și proiectare. Aici puteți completa online formularul nostru de contact.

Una dintre caracteristicile cheie ale sistemelor de ventilație cu recuperare de căldura, este că puteți controla în permanență aerisirea întregii clădiri.

Ce poate face Altecovent pentru tine

planificare ventilatie recuperator de caldura

Altecovent dorește sӑ ofere excelențӑ ȋn fiecare proiect efectuat, alӑturi de profesioniști bine pregӑtiți. Suntem aici pentru a vӑ ajuta sӑ vӑ ȋmbunӑtӑțiți calitatea aerului interior și sӑ vӑ ȋncӑlziți casa cu cȃt mai puține pierderi de energie termicӑ. Oferim o gamӑ largӑ de produse și tot ajutorul tehnic de care aveți nevoie. Ne asiguram ȋntotdeauna cӑ veți primi cea mai bunӑ soluție pentru nevoile dumneavoastrӑ și ale casei.

Altecovent este o firmӑ de specialitate ȋn ventilație. Suntem proiectanți, furnizori, și, dacӑ este cazul, instalatori de sisteme de ventilație pentru locuințe ȋn Romȃnia. Oricare ar fi bugetul, cerințele sau așteptӑrile, Altecovent vӑ poate oferi soluția potrivitӑ. De la sisteme descentralizate de ventilație cu recuperare de cӑldurӑ, ventilatoare de baie (sistem de extracție pentru casӑ), pȃnӑ la oricare alte soluții moderne, gama noastrӑ largӑ de HVAC oferӑ un produs pentru fiecare situație posibilӑ. Sistemele noastre de ventilare vӑ pot ajuta sӑ vӑ faceți casa cȃt se poate de ecologicӑ, folosind ventilația de recuperare a energiei cu recuperare de cӑldurӑ(HRV)(ERV).

Ca lideri ȋn proiectare, execuție și furnizare a sistemelor de ventilație cu recuperare de cӑldurӑ, cȃt și a celor comerciale, vӑ putem ajuta, oferind un sistem silențios de ȋnaltӑ calitate, la cel mai bun preț posibil.

Gamă largă de sisteme de ventilație de la producătorii de top

Altecovent oferӑ standarde ȋnalte naționale și internaționale furnizȃnd cele mai bune sisteme de pe piața pentru proiectele dumneavoastrӑ, la cel mai bun cost posibil:

Altecovent vӑ poate oferi o unitate de ventilație cu recuperare de cӑldurӑ pentru dumneavoastrӑ sau vӑ poate dӑrui un set complet de sisteme de ventilație cu recuperare de cӑldurӑ DIY cu toate elementele necesare de care aveți nevoie. Alӑturi de gama noastrӑ de unitӑți, avem de asemenea o gamӑ largӑ de soluții de conducte, tubulaturi de aer, alӑturi de toate accesoriile necesare, inclusiv controlere, filtre și alte materiale precum: valve distribuitori, grile, atenuatoare de aerisire, etc.

Contactează-ne

Echipa noastrӑ de vȃnzӑri și zona tehnicӑ este disponibilӑ pentru a rӑspunde la orice ȋntrebare ȋn intervalul Luni-Vineri de la 8.00- 18.00. Contactați-ne pentru mai multe informații despre sistemele de ventilație cu recuperare a cӑldurii sau despre alte sisteme de ventilație pe care le deținem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *