Ventilație descentralizata sau ventilație centralizata? Care este mai eficienta?

Ventilație descentralizata sau ventilație centralizata? Care este mai eficienta?

Ne petrecem 80% din viata in interiorul cladirilor, fie ca o facem acasa sau la birou. Din pacate, de foarte multe ori ajungem sa respiram un aer poluat, cauzat de alergeni, de umezeala si de o multime de alte elemente nesanatoase care se dezvolta atunci cand aerul nu este improspatat corect.

Din fericire, pe piata exista din ce in ce mai multe solutii destinate purificarii aerului de interior, cea mai eficienta fiind sistemul de ventilatie. Un sistem de ventilatie bun poate sa fie la fel de eficient ca 1000 de plante si poate indeparta cu succes toate elementele nesanatoase din aer. Pe langa asta, daca este dotat cu recuperatoare de caldura moderne precum cele de la Seventilation, Aerauliqa sau alte branduri de incredere, poate genera economii substantiale.

Exista doua tipuri de sisteme de ventilatie: cele centralizate si cele descentralizate

Atunci cand decizi ca trebuie sa instalezi un sistem de ventilatie, ai doua optiuni la indemana: sistemele centralizate si sistemele descentralizate. In principiu, scopul lor este acelasi, insa exista diferente destul de mari. În modul in care functioneaza, in modul in care sunt instalate, in pretul lor si in eficienta pe termen lung. Tocmai de aceea, trebuie sa iei decizia cea mai buna.

Sistemul de ventilatie descentralizat cu recuperator de căldură

recuperator de caldura descentralizatEste un sistem de ventilatie foarte eficient, care are avantajul de a putea fi instalat in orice spatiu. Spre deosebire de varianta centralizata, poate fi instalat deopotriva in cladirile vechi si noi. Este o solutie optima pentru cladirile care au o suprafata desfasurata de pana in 160 de metri patrati si se remarca prin numeroase avantaje.

Unul dintre exemplele foarte populare in ultimii ani este sistemul SEVi160. Acesta este compact, poate preveni mucegaiul si umiditatea, este un foarte bun izolator fonic, are capacitatea de a indeparta aerul inchis din locuinta si are un consum mic de energie. O functionare non stop genereaza un consum de curent cu costuri de nu depasesc 30 de lei/an. Sistemul functioneaza 100% automat si recupereaza pana la 91% din caldura din interior.

Pe lista cu avantaje pe care le ofera sistemele de ventilatie descentralizate se numara si urmatoarele:

  • Instalarea unui sistem de ventilatie descentralizat cu recuperator de caldura nu necesita trasee de tubulatura;
  • Consumul de energie electrica este foarte mic;
  • Sistemul se curata foarte usor. Filtrele si recuperatorul de caldura ceramic se curata extrem de usor;
  • Randamentul este foarte bun. Exista o multime de branduri precum Aerauliqua, Leaf sau SEVi care au un randament excelent;
  • Atunci cand functioneaza, sistemele sunt deosebit de silentiloase;
  • Poate fi instalat cu usurinta de catre oricine, chiar si de catre persoanele care nu au cunostinte tehnice;
  • Functioneaza cu eficienta atat in sezonul cald, cat si in sezonul rece. In sezonul cald pastreaza temperatura scazuta in interior, in timp ce in sezonul rece pastreaza caldura. In felul acesta, economiseste foarte multi bani.

Sistemul de ventilatie centralizat cu recuperare de caldura

Spre deosebire de sistemul descentralizat, sistemul centralizat este mult mai complex. Pentru a funcționa, acesta are nevoie de o unitate centrala de dimensiuni destul de mari si de trasee tubulare trase in fiecare incapere in parte. In general, sistemele de ventilatie centralizate cu recuperator de caldura sunt instalate in cladiri mari de birouri sau in locuinte de dimensiuni foarte mari. Instalarea lor se face, in principiu, in momentul in care este construita cladirea, deoarece necesita trasee complexe de tubulatura si o camera tehnica speciala.

Este un sistem de ventilatie ceva mai zgomotos decat sistemul descentralizat, insa daca este bine instalat iar camera tehnica este izolata fonic, zgomotul din casa este aproape inexistent.

Exista mai multe branduri care au confirmat, producand sisteme centralizate excelente. Printre acestea se numara Wafe, Komfovent sau Aerauliqua. In general, aceste branduri produc doua tipuri de sisteme centralizate, diferentiate in functie de modul in care recupereaza caldura.

Care este diferența dintre HRV-uri și ERV-uri (recuperator de căldură cu entalpie)?

Kit kit recuperator de caldura centralizata Sistem Aerauliqa QR2801. HRV. Este o centrala de ventilatie cu recuperare de caldura cu ajutorul careia se reduce nivelul de umiditate din locuinta. Daca in sezonul cald eliminarea umiditatii este de dorit, in sezonul rece, o astfel de centrala poate sa necesite un umidificator pentru a asigura un aer respirabil.

2. ERV. Este o centrala de ventilatie cu recuperare de energie. Recuperatorul de caldura al acestei centrale este cu entalpie, ceea ce asigura o recuperare mult mai eficienta a caldurii, inclusiv recuperarea umiditatii. Procesul de recuperare este unul destul de simplu si se face printr-un schimbator de caldura cu flux incrucisat, denumit cross flow sau counter flow.

Daca iti doresti un sistem de ventilatie eficient, trebuie sa tii cont, in primul rand, de dimensiunea locuintei. Pentru o casa de dimensiuni reduse, varianta descentralizata este cea mai buna, deoarece varianta centralizata este mai scumpa, are nevoie de o izolare fonica foarte buna, se curata destul de greu si are nevoie de contract de intretinere cu o firma specializata. De asemenea, pe termen lung sistemul centralizat este mai costisitor. Totusi, la casele de dimensiuni mari este cea mai eficienta varianta.

Sistemul de ventilatie descentralizat, mai potrivit pentru utilizarea casnica

Deși ambele sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura sunt eficiente, cu siguranta cea mai buna varianta pentru o casa deja construita este sistemul de ventilatie cu recuperator de caldura descentralizat. Acesta este usor de instalat, este confortabil, este silentios si este eficient. Daca alegi sa instalezi un astfel de sistem insa, trebuie sa stii ca pe piata exista mai multe variante de recuperatoare de caldura pentru care poti opta.

Recuperatorul cu flux alternant este foarte eficient in camerele de dimensiuni mici sau medii. Acesta are un schimb alternativ de introducere si evacuare a aerului si distribuie foarte bine aerul in incapere. De regula, intervalul de schimb de caldura este de 30-200 de secunde.

Recuperatorul cu dublu flux face atat procesul de recuperare, cat si procesul de ventilatie in acelasi timp. Acesta are nevoie de o singura unitate si este preferat de foarte multi oameni.

Este extrem de important sa iti ventilezi casa daca vrei o viata sanatoasa. Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura nu te ajuta doar sa pastrezi temperatura casei la o valoare optima, fara a cheltui multi bani. Iti ofera si sansa de a elimina o multime de probleme grave, cum ar fi praful, acarienii si poluarea. Dat fiind faptul ca in ultimii ani sistemele de ventilatie sunt din ce in ce mai eficiente si nu necesita o pregatire profesionala pentru instalatie, te poate convinge ca merita sa achizitionezi un astfel de produs, pentru a te bucura de sanatate.

Alte articole:

One thought on “Ventilație descentralizata sau ventilație centralizata? Care este mai eficienta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *