Se accentueaza tot mai mult o criza energetica. Contextul este cu atat mai fragil cu cat avem si anumite situatii problematice – inflatie mare, razboi peste hotare. Traim acele vremuri nesigure despre care am dori mai degraba sa citim in carti de istorie, nu sa le traim. Cu toate acestea, tot ce mai putem face este sa ne adaptam acestui context, implicit ca stil de viata.
Nu e ca si cum nu am mai construi case, dar ne orientam clar spre variante optime care sa tina cont de un consum mai redus de resurse. La fel de bine, pentru casele pe care le detinem deja ne adaptam, alegand sisteme care pot face o diferenta. In orice moment ati fi, sa deveniti mai constienti de importanta de a economisi este cruciala. Iata cum sa faceti asta, fara sa renunteti la ce aveti sau cum va place sa aveti temperatura ambientala in casa.
Sa economisim fara sa ne afectam stilul de viata si calitatea acesteia!
Sunt multe idei pe care le avem, unii considera ca pot trai si cu mai putina caldura in casa. Sa economisesti sub o forma sau alta ai cum, insa cum sa faci asta fara a afecta calitatea vietii? Solutia sta mai degraba in alegerea de pompe de caldura si a sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura.
In plus, este extrem de important si daca locuinta este de asa natura incat sa nu aiba punti termice – zone sa spunem sensibile pe unde se pierde caldura din interior. O data cu faptul ca o casa devine etansa si mentine foarte bine temperatura din interior la nivelul incalzit, intervine totodata si nevoia de a ventila corespunzator, pentru a respira mereu aer curat. Iata deci cum depind unele de altele!
Sa vorbim despre pompe de caldura
In toata aceasta discutie despre cum sa avem grija de mediul inconjurator si cum sa ne bucuram totusi si de confort in acelasi timp – plus de o sursa rentabila de incalzire – nu avem cum sa omitem tema pompelor de caldura aer- apa. Acestea utilizeaza energia preluata din aer. Iata deci un sistem de incalzire sustenabil.
De ce sa alegeti o pompa de caldura aer-apa? Acest tip de sistem nu doar ca incalzeste, ci si raceste locuinta. Adica este util atat iarna, cat si vara. Din aceeasi serie de avantaje aducem aminte despre:
- Costuri reduse de incalzire, respectiv racire.
Asta nu inseamna ca nu exista confort sau calitatea vietii scade in vreun fel sau altul.
- Sigur si usor de utilizat.
In acest caz nu vorbim de nevoia de cos de evacuare, de planuri greoaie cum se intampla sa spunem la proiectele de implementare ale unor centrale termice. Pompa nu este racordata la sistemul de gaz.
- Compacta si practica.
Pompele de caldura sunt in general apreciate si pentru aceste aspecte. Reprezinta solutia optima, compacta de a incalzi un spatiu si de a avea apa calda menajera. Un singur echipament le rezolva pe amandoua, la costuri lunare rentabile de asemenea. Intr-o nota comparativa cu alte tipuri de sisteme aici vorbim si despre confort sporit pentru ca nu este necesara masa lemnoasa si constant sa fie alimentat cazanul cu aceasta. Nu este necesara achizitia de combustibil lunar, depozitat si manipulat.
Cum functioneaza aceste pompe de caldura
Stiati ca pompele de caldura consuma mai putin? Acestea sunt motivul pentru care costul lunar al facturilor scade. Asta pentru ca 75% din energia necesara functionarii este luata direct din aer. Are deci sursa nelimitata. Iar de poluat, o va face la fel de putin in comparatie cu alte tipuri de sisteme.
In privinta instalarii in sine nu sunt necesare lucrari ample, speciale, cum ar fi sapaturile sau chiar forajele. Nu sunt nici costuri exagerate, dar nici nu vor fi necesare in prealabil aprobari de la vecini spre exemplu. Functioneaza pe baza de rezistenta electrica si pot fi cuplate si la panouri solare.
Pompa de caldura aer-apa are insa nevoie sa fie montata in spatiu izolat termic. Temperaturile scazute ii pot afecta coeficientul de performanta. Mai multe despre montaj, proiectare si nu numai aflati din pagina noastra, ventilatiecurecuperarecaldura.ro.
Eficienta energetica a unei pompe de caldura depinde de tipul de pompa si de cum este aleasa corect in raport cu nevoile intr-un spatiu.
Alte masuri ce pot fi luate pentru a reduce costurile la consumul de energie in casa
Am discutat si cu alte ocazii despre beneficiile sistemelor de ventilatie cu recuperator de caldura, chiar aici pe blog. Mai ales acum cand veti utiliza sistemul de incalzire, veti face o diferenta in economia facuta lunar. Aveti aer curat, mereu incalzit, fara pierdere de caldura prin deschiderea ferestrei.
Alte forme similare sa spunem prin care sa va asigurati un consum mic de energie este sa va orientati spre casele efeciente energetic. Acestea presupun un cumul de decizii si au in vedere anumite principii in constructia propriu-zisa.
- Izolarea termica eficienta. Adica performanta, cu materiale de calitate. La fel de bine poate fi o alegere casa pe structura de lemn, caz in care izolatia este montata in interiorul peretilor. De preferat sa fie utilizata vata bazaltica sau fibra din lemn.
- Tamplarie de calitate. Adica existenta ferestrelor performante care nu permit pierderi de caldura.
- Surse alternative de energie.
Casa eficienta energetic este cea care inregistreaza un consum mic de energie atat pentru incalzire, cat si pentru racire sau iluminat. Maxima ar trebui sa fie 50 kWh/m² anual (A+). casele care au un consum de sub 30 kWh/m² anual sunt cele numite low energy, adică A++, in timp ce locuintele/spatiile/casele cu un consum de sub 15 kWh/m² anual sunt case pasive. Pentru a obtine aceasta performanta si proiectarea in sine este importanta. Constructorul trebuie sa aiba in vedere aceste principii pentru ca acea casa sa se scalde in multa lumina naturala si caldura de la soare. Nu uitati ca diispunem de sisteme de ventilare cu recuperare de caldura centralizate si descentralizate. Indiferent ca este vorba de casa noua sau cladire mai veche, in plin proces de construire sau deja finalizata sunt solutii adaptate. Mai multe despre tipurile de sisteme de ventilatie veti descoperi si aici.