Un schimbător de căldură rotativ constă dintr-o roată rotativă cu o multitudine de conducte mici din aluminiu. Aerul extras mai cald încălzește conductele și transferă căldura în aerul de alimentare mai rece.
Eficiența recuperarea de caldura de până la 85% dacă aerul de alimentare și aerul extras circulă în același ritm. În mod normal, înghețul nu se formează niciodată în interiorul unui recuperator de căldură rotativ. Aceasta înseamnă că eficiența temperaturii ridicate este susținută, indiferent de temperatura exterioară predominantă.
Un schimbător de căldură rotativ recuperează energia de răcire la fel de eficient și, cu tratament higroscopic sau de sorbție, recuperează și umiditatea, ceea ce reduce costurile de răcire.

Fluxuri de aer mari – Eficiență ridicată
Recuperatoare de căldură rotative sunt cel mai eficient mijloc de transfer al căldurii. Niciun alt dispozitiv nu poate recupera la fel de multă căldură sau frig. și niciun alt schimbător de căldură nu poate face față unor volume de aer atât de mari. Se pot realiza economii de energie de până la 85%.
Construcția roții termice
Schimbătoarele de căldură rotative au o construcție asemănătoare roții. Motiv pentru care sunt cunoscute și sub denumirea de roți de căldură sau pur și simplu rotoare. Fabricate din folii de aluminiu, roțile au nenumărate canale mici prin care aerul curge și își transferă căldura către această recuperator de stocare. Aluminiul este ideal pentru acest proces datorită conductivității sale termice ridicate.
Cum funcționează masa de stocare
Roata termică se rotește între doi curenți de aer: cel al aerului de alimentare, care aduce aer extern în interiorul clădirii și aerul evacuat, care transportă aerul interior „uzat” în exterior. Aerul din exterior curge prin jumătate din masa de stocare, în timp ce aerul evacuat traversează cealaltă jumătate. În acest proces, cea mai mare parte a căldurii aerului evacuat este transmisă către masa de stocare. Această jumătate încălzită a roții continuă să se rotească până când se află în calea aerului de alimentare mai rece, către care își transmite căldura. În consecință, aerul de alimentare intră în clădire la o temperatură semnificativ mai mare.
Recuperatoare de căldură rotative – exclusiv de la KOMFOVENT
Caracteristica unică a KOMFOVENT este producția centrale de ventilatie cu schimbătoare de căldură rotative. Doar puțini producători de unități de tratare a aerului produc în Europa rotoarele. Diametrul rotoarelor fabricate în fabrica KOMFOVENT poate varia de la 0,3 până la 3 metri, iar unitățile de tratare a aerului cu rotoare reprezintă cea mai mare parte a producției.
Fiind unul dintre puținele dispozitive din această clasă de pe piață, Komfovent DOMEKT R450V are Certificat Casa Pasiva ( Passive House Institute ), ceea ce înseamnă că recuperatorul poate fi utilizat în casele pasive fără a-și face griji cu privire la durabilitatea și menținerea parametrilor energetici.Recuperator caldura rotativ KOMFOVENT pot fi de două tipuri:
- Schimbătorul de căldură în condensare este realizat din folie de aluminiu. Economisește căldura eficient și regenerează parțial umezeala iarna.
- Recuperator de caldura de absorbție (higroscopic) este realizat din folie de aluminiu higroscopică. Controlează umiditatea în cel mai eficient mod – umidifică aerul uscat furnizat în timpul iernii și previne umiditatea excesivă în aerul furnizat în timpul verii, oferind un confort mai bun și un consum mai mic de energie.
O altă caracteristică importantă – Centrala de ventilatie cu schimbătorul de căldură rotativ nu îngheață și funcționează perfect chiar și la temperaturi foarte scăzute (până la -30 ° C), astfel încât încălzește și umidizează efectiv aerul proaspăt furnizat localului.
Schimbătorul de căldură rotativ nu necesită scurgerea condensului, ceea ce simplifică instalarea și întreținerea. Recuperatoare de căldură rotative sunt foarte populare în nordul Europei – Suedia, Danemarca, Norvegia și în prezent – în statele baltice.
- Rezumând – câteva avantaje ale schimbătorului de căldură rotativ:
- Eficiență ridicată;
- Risc scăzut de îngheț;
- Regenerează umezeala;
- Nu este necesar drenaj, instalarea este simplificată;
- Compact – unitățile de tratare a aerului cu rotoare ocupă mai puțin spațiu în incintă).
O undă într-un recuperator caldura rotativ
Mulineta rotativă este rulată din folie de aluminiu. Folia de aluminiu este ondulată cu valurile la o anumită înălțime. Cu cât este mai mică înălțimea valurilor, cu atât este mai mare eficiența, dar cu atât este mai mare rezistența la aer.
Principiul de funcționare a rotorului
Funcționarea schimbătoarelor de căldură rotative se bazează pe regenerarea termică – atunci când rola de aluminiu se rotește, aceasta absoarbe căldura aerului evacuat din incintă și o folosește pentru a încălzi aerul de alimentare.
Rotorul este montat în unitatea centrala ventilatie între aerul de alimentare și fluxul de aer evacuat, pentru recuperarea energiei termice. Raportul de eficiență al schimbătorului de căldură al rotorului este de până la 85%. Deci, se poate spune că economisește aproximativ 80% din energie.

De ce ventilatie centralizata cu schimbătoare de căldură rotative?
Clădirile contemporane sunt bine izolate și au ferestre ermetice, prețul pentru încălzire este în continuă creștere, la fel și cererea de confort, de aceea ventilația mecanică cu recuperarea căldurii este utilizată pentru ventilația spațiilor. În unitatea de ventilație pot fi instalate mai multe tipuri de schimbătoare de căldură.
Unul dintre ele este un schimbător de căldură rotativ sau rotor. Recuperatorul de căldură rotativ este un dispozitiv sau o metodă de recuperare a energiei. Cu alte cuvinte, este un dispozitiv de ventilație mecanică cu regenerare, care înlocuiește aerul interior cu un aer exterior și folosește energia aerului evacuat pentru încălzirea și umidificarea aerului de alimentare.
În zilele noastre se construiesc clădiri de înaltă clasă energetică (dar si special case pasive) , standardele și cerințele se înăspresc. A devenit imposibil să construiești o clădire publică, case individuale sau un apartament fără echipamente de ventilație și recuperare.
Click aici pentru Centrale de ventilatie Komfovent.
Centrale de ventilatie Komfovent cu recuperator caldura rotativ
-
Komfovent Domekt R 450 V Centrala certificat casa pasiva15707.00 lei
-
Centrala ventilatie Komfovent Domekt R 600 H16990.00 lei
-
Komfovent Domekt R 200 V Centrala ventilatie cu recuperare de caldura12253.00 lei
-
Komfovent Domekt R 250 F Centrala de ventilatie11903.00 lei
-
Komfovent Domekt R 500 V Centrala ventilatie20700.00 lei
-
Komfovent Domekt R 300 V ventilatie centralizata cu recuperare de caldura13749.00 lei