Suntem ceea ce mancam, suntem ceea ce respiram. Am putea foarte bine adapta aceasta idee. Desigur, nu avem puterea de a opri poluarea, dar putem controla mediul in care ne petrecem mare parte din timp. Locuintele noastre, birourile pot fi spatii care ne imbolnavesc la propriu. De la praf la umiditate mare, mucegai si alergeni, avem destul de multi martori tacuti si inamici pe care nu-i vedem cu ochiul liber, dar care actioneaza in umbra.
In 2023 poate ca mai mult ca oricand suntem constienti de problemele legate de climatul spatiiilor interioare. Asadar descoperiti care sunt sfaturile pentru mentinerea calitatii aerului din locuinte, principii ce se aplica cu succes si in acest an.
Temperatura si umiditatea la control
Sunt doi factori ce pot determina disconfortul, dar care creeaza si mediul propice aparitiei de mucegai si igrasie. Tocmai pentru ca sunt zone care nu sunt incalzite. Specialistii ne avertizeaza despre faptul ca nici temperaturile prea ridicate nu sunt o optiune. Conform acestora, in lunile de iarna este benefic sa avem un microclimat cu valori cuprinse intre 18 ° și 22 ° C. Cat despre umiditate, aceasta nu ar trebui sa depaseasca 60% si nici sa scada sub 50%.
Evident ca astfel de valori nu pot fi apreciate cu ochiul liber. Mai mult decat atat, nici nu pot fi mentinute atat de usor. Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura vor fi insa eficiente, vor automatiza procesul de ventilatie, fara sa usuce aerul din incaperi si fara sa presupuna ulterior consum mare de agent termic pentru a incalzi aerul. Am abordat si cu alte ocazii aceasta tema a avantajelor acestor sisteme, din blog sau pagina noastra veti descoperi detalii.
Ne facem rau singuri!
Atentie la unele obiceiuri si decizii. Uneori umiditatea din incaperi este mai mare din cauza unor obiceiuri nesanatoase. Nu exista ventilatie corespunzatoare, hainele proaspat spalate sunt uscate in interior, iar acestea sunt doar cateva exemple despre ce fac utilizatorii casnici gresit.
Daca ar fi sa respectam 100% sfatul specialistilor am spune ca si covoarele sunt sursa de praf si nu numai. Retin mizerie, par, murdarie. Aspiratorul folosit precum si modul in care curatati spatiile conteaza de asemenea. Va plac lumanarile parfumate? Sunt de evitat, daca nu sunt naturale. Asta pentru ca parfumurile sintetice au un efect negativ si elimina in aer vapori toxici. Ii putem compara spre exemplu cu efectul fumului de tigara.
Aerisitul nu este de ajuns
Sa deschideti fereastra si sa simtiti aerul cum adie este o placere de moment. Insa cand vine vorba de nevoia de a aerisi incaperile, nu este de ajuns. In plus, ar dura destul de mult sa faceti schimbul total de aer de la interior catre exterior, astfel incat sa va asigurati ca aveti parte de aer curat. In medie, sunt necesare 2 minute de aerisit, cu conditia de a crea curenti de aer intre zonele de acces, adica sa deschideti concomitent fereastra si usa. Sunt necesare 10 pana la 60 de minute, in functie si de cat de mare este o incapere, sa aerisiti.
Stiati ca o persoana are in medie nevoie de 30 m3 de aer in timpul somnului? Creste la 45 in timpul unei activitati si ajunge pana la 58 m3 daca in tot intervalul de timp se depune efort intens.
Diferenta intre aerisitul clasic si cel traditional? De confort evident, dar si de efort. Dupa deschiderea ferestrelor calitatea aerului poate ca este buna – lasam la o parte faptul ca ati depus efort si ati consumat timp pana cand ati ajuns la punctul final. Doar ca efectul nu este de durata. In schimb, daca vorbim despre calitatea aerului furnizat si asigurat de sistemul de ventilatie va exista mereu un control deplin al calitatii aerului. Adica aveti parametri optimi.
Nu in cele din urma, conteaza si ce se intampla in jurul locuintei, calitatea aerului respirabil de la exterior. Mai ales daca vorbim despre zona in continua dezvoltare, este indoielnic cat aer curat veti avea in locuinta, aerisind clasic.
Cat ne costa proiectul de ventilatie cu recuperare de caldura in 2023
In mod evident nicio casa nu se aseamana cu alta, nici dimensional, arhitectural, cat si privind activitatile desfasurate in interior sau numarul de persoane care locuiesc in interior. Tipul de sistem de ventilatie cu recuperator de caldura, dimensionarea de asemenea sunt aspecte particulare fiecarui proiect in parte. Cereti o oferta de pret aici.
Mai ales in vremurile actuale, cu inflatia la un nivel atat de mare, cu scumpirile la care asistam neputinciosi, suntem si fortati de contextul economic sa avem grija la consum si resurse. Un mod bun de a economsi pe termen lung este tocmai acesta, de a avea grija de calitatea aerului din casa. Functionarea oricarui tip de sistem de ventilatie cu recuperare de caldura – centralizat/descentraliza ca este Sevi, Novigair sau alt brand – implica si:
- Aerul este nu doar evacuat si cel proaspat introdus in interior, ci si filtrat.
- Caldura este recuperata.
- Confort deplin, minim de efort, nu veti simti diferente de temperatura sau de zgomot in privinta functionarii.
- Se exclude riscul de aparitie a mucegaiului sau a igrasiei ori a mirosurilor neplacute asociate cu aceste probleme si nu numai.
- Dupa caz, in functie de cum a fost construita locuinta, daca se respecta si alte standarde, dotarea cu un astfel de sistem inseamna si posibilitatea de a obtine certificarea de casa pasiva.
- Automatizarea acestei functii de aerisire, cu setari ce permit sa va aliniati cu toate cerintele caselor moderne, smart, cu functionare programabila etc.
Am putea adauga de asemenea importanta de a tine sub control calitatea aerului mai ales in cazul celor care sufera de astm sau alte probleme respiratorii, a celor cu alergii de asemenea. Nu uitati, daca nu va faceti o prioritate din sanatatea voastra si a familie, veti fi oricum fortati sa faceti asta cand boala isi face aparitia. O viata sanatoasa incepe cu o decizie buna, aceea de a avea un sistem smart si complex care sa va ajute sa controlati climatul.