Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura, parte din constructiile NZEB

Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura, parte din constructiile NZEB

Ati auzit de constructiile de tip NZEB? In lumea in care suntem amenintati de o criza energetica si de costuri foarte mari ale utilitatilor, tot mai multi isi indreapta atentia spre constructiile eficiente. Discutam in randurile ce urmeaza cum sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura fac negresit parte din constructiile de tip NZEB. Iata despre ce este vorba!

Ventilatia cu recuperare de caldura, integrata in casele construite tinand cont de standardele moderne

In cadrul constructiilor cu energie aproape zero (NZEB), sistemul de ventilare cu recuperare de caldura joaca un rol important in asigurarea unui mediu de viata confortabil si sanatos pentru locatari. Aceste sisteme de ventilatie pot fi utilizate cu succes in cladiri rezidentiale si comerciale, iar beneficiile lor sunt multiple.

Iata o lista cu avantajele sistemelor de ventilare cu recuperare de caldura in cadrul constructiilor NZEB:

  • Economisirea energiei

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura permit economisirea energiei, intrucat energia termica din aerul evacuat este recuperata si utilizata pentru a incalzi aerul proaspat ce este introdus in interior. Aceasta inseamna ca este necesara o cantitate mai mica de energie pentru a incalzi aerul proaspat, iar facturile la utilitati vor fi mai mici.

  • Imbunatatirea calitatii aerului

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura asigura o ventilatie adecvata si un flux constant de aer proaspat in incapere, ceea ce ajuta la eliminarea poluantilor si la imbunatatirea calitatii aerului din interiorul cladirii. Am putea crede ca persoanele cu alergii sunt mai atente la astfel de detalii, insa in fond ne preocupa pe toti.

  • Reducerea umiditatii

Sau mai bine spus echilibrarea nivelului optim de umiditate, pentru ca nici prea mult, nici prea putin nu este optim pentru confortul si sanatatea noastra. Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura pot ajuta la reducerea umiditatii din interiorul cladirii, ceea ce poate reduce riscul de aparitie a mucegaiului si a altor probleme de sanatate asociate cu un mediu umed. Implicit asta inseamna sa aduceti plus valoare unei cladiri sau a unei locuinte.

  • Imbunatatirea confortului termic

Nu in cele din urma amintim si despre faptul ca aceleasi sisteme, fie ele centralizare sau descentralizate, asigura o temperatura constanta si uniforma in intreaga cladire, fara fluctuatii bruste de temperatura sau senzatia de aer racoros.

  • Reducerea zgomotului exterior

Pot reduce zgomotul din exterior, prin faptul ca incaperile sunt ventilate prin intermediul unor conducte si a unui sistem de filtrare specializat. Uitati de a deschide ferestrele si alte clasice abordari in ceea ce priveste aerisirea unei locuinte. Asta inseamna de asemenea sa nu mai fie necesar nici efort din partea utilizatorului, nici sa mai depinda de el si de prezenta sa acasa aerisirea.

  • Protejarea mediului

Utilizarea acestor sisteme de ventilatie poate ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si poate contribui la protejarea mediului. Dacă nu suntem constienti de impactul pe care il avem asupra mediului si nu conservam resursele ce ne sunt date, cum putem spera la un viitor bun? Sa nu uitam ca generatiilor viitoare le lasam mostenire si mediul in sine, natura, pe care evident vom incerca sa o protejam.

Ce tip de sistem de ventilatie este optim la constructiile NZEB – centralizate sau descentralizate?

Atunci cand vine vorba despre sistemele de ventilare in constructiile NZEB, nu exista un raspuns universal valabil. Alegerea tipului de sistem, centralizat si descentralizat, depinde de factori multipli, printre care dimensiunea cladirii, designul acesteia, necesitatile specifice ale locatarilor, bugetul disponibil si nu numai.

Sistemele centralizate de ventilatie sunt cele in care exista o singura unitate de ventilatie care asigura ventilarea intregii cladiri. Aceste sisteme sunt mai usor de intretinut si de monitorizat, iar costurile de instalare sunt mai reduse decat cele ale unui sistem descentralizat.

Sistemele descentralizate de ventilatie sunt cele in care exista mai multe unitati de ventilatie distribuite in intreaga cladire. Aceste sisteme sunt mai eficiente din punct de vedere energetic si pot fi adaptate mai usor nevoilor specifice ale fiecarei incaperi, oferind o mai mare flexibilitate in ceea ce priveste controlul asupra fluxului de aer si al temperaturii. Totusi, aceste sisteme pot fi mai costisitoare de instalat si de intretinut si pot avea un impact mai mare asupra esteticii interioare.

Ce alte standarde trebuie respectate in cazul cladirilor NZEB

Pentru a respecta standardele de constructii NZEB (Net Zero Energy Buildings – cladiri cu emisii nete zero de energie), sunt necesare o serie de cerinte si standardizari.

Iata cateva dintre cele mai importante standarde si cerinte:

Cerintele privind eficienta energetica – Cladirile NZEB trebuie sa fie foarte eficiente din punct de vedere energetic, astfel incat sa utilizeze cat mai putina energie posibil. Aceste cerinte sunt stabilite de catre organizatii precum Comisia Europeana si sunt reglementate prin intermediul standardelor de performanta energetica.

Izolarea termica – Pentru a reduce pierderea de caldura si energia necesara pentru incalzirea sau racirea cladirii, cladirile NZEB trebuie sa aiba o izolare termica corespunzatoare. Acest lucru inseamna ca peretii, acoperisul si ferestrele trebuie sa fie construite si izolate termic intr-un mod eficient.

Ventilatie – Sistemele de ventilatie sunt esentiale in cladirile NZEB pentru a mentine un mediu sanatos si confortabil.

Designul cladirii – Designul cladirii trebuie sa fie orientat spre eficienta energetica, astfel incat sa se minimizeze pierderile de caldura si sa se optimizeze iluminarea naturala. Aceasta poate include, de exemplu, orientarea cladirii in raport cu soarele, dimensionarea adecvata a ferestrelor si izolarea termica adecvata.

Materialele de constructie utilizate – Pentru constructii NZEB sunt folosite materiale de constructie durabile si eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi placi de izolatie termica, sticla tripla pentru ferestre si sisteme de incalzire si racire eficiente. Aceste materiale sunt proiectate pentru a reduce pierderile de caldura si pentru a optimiza consumul de energie.

Sisteme de producere a energiei regenerabile – Pentru a compensa orice consum energetic vor fi instalate sisteme de producere a energiei regenerabile. Poate fi vorba despre panouri solare fotovoltaice, turbine eoliene sau pompe de caldura geotermale. Aceste sisteme permit cladirii sa genereze propriile sale surse de energie si sa reduca sau sa elimine dependenta de sursele de energie traditionale.

Pentru orice tip de proiect, nu uitati ca echipa noastra este disponibila. De la aceeasi sursa puteti achizitiona toate tipurile de accesorii, implicit tubulatura, sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Proiectam, montam si reparam la nevoie! Detalii in pagina oficiala, ventilatiecurecuperarecaldura.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *