Top recuperatoare de caldura pentru caminul tau

Top recuperatoare de caldura pentru caminul tau

Confortul caminului este conditia de pret atunci cand doar ce ai terminat de construit casa, ai izolat-o corespunzator, dar parca aerul este tot mai greu respirabil. De aceea, vrei sa ii oferi bune conditii pentru ca tu impreuna cu familia ta sa aveti un trai comod, lipsit de probleme. Poate ai auzit pana acum de sistemul de ventilatie cu recuperator de caldura, insa ai fost reticent intrucat nu cunosteai prea multe detalii despre ce presupun montarea si folosirea acestuia. Noi venim in ajutorul tau, iar in continuare iti vom explica tot ce trebuie sa stii despre ce este recuperatorul de caldura, cum functioneaza, ce avantaje are, iar, la final, poti lua in calcul sa achizitionezi si tu unul in viitorul apropiat.

Ce este un recuperator de caldura?

Mai intai de toate, nu poti sa incepi sa cauti sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura daca nu stii ce sunt, de fapt, si care este modul lor de functionare. Asa cum spuneam la inceput, o casa proaspat construita si izolata ar trebui sa ofere optime conditii de trai, insa daca aerul este greu de respirat, inseamna ca exista asa-numita poluare interioara. Aceasta este putin diferita de poluarea cu care am fost obisnuiti, iar principalele cauze care stau la baza ei sunt ventilatia necorespunzatoare, umiditate sau folosirea substantelor toxice. Impreuna cu acestea, fumul de tigara si bacteriile care se formeaza in zonele umede reprezinta adevarate pericole pentru sanatate, iar daca nu iei masuri in aceasta privinta, risti sa te imbolnavesti.

Aici intervine nevoia unei ventilatii care sa elimine aceste pericole interioare din calea sanatatii noastre. Trebuie sa stii ca ventilatia poate fi de doua tipuri: naturala si mecanica. Ventilatia naturala este putin mai greu de obtinut in interiorul unei case, in functie de numarul ferestrelor sau a deschiderilor, iar in lipsa acesteia este necesara interventia ventilatiei mecanice. Sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura face parte din categoria ventilatiei mecanice, ce are rolul de a asigura in permanenta conditii optime in interiorul locuintei. Daca vrei sa afli un top recuperatoare de caldura pe care le poti achizitiona de la noi, poti sa afli care sunt preferatele romanilor in continuare:

 1. AwentaPRO Auros
 2. Aldes InspirAIR TOP
 3. Komfowent Domekt
 4. Aerauliqua
 5. Zehnder ComfoAir

Cum functioneaza un recuperator de caldura?

Sistemul de ventilatie cu recuperator de caldura reprezinta o varianta moderna in societatea de azi prin care este asigurat aerul proaspat dintr-o locuinta. Acesta perminte schimbul permanent de aer intre interiorul si exteriorul cladirii, prin care aerul viciat cedeaza caldura sa aerului proaspat intrat. Reprezinta o solutie moderna prin care se reduc cheltuielile de intretinere si, totodata, pierderile de caldura.

Din ce este format recuperatorul de caldura?

Sistemul de ventilatie cu recuperator este un sistem de climatizare complex, ce este format din mai multe elemente, dupa cum urmeaza:

 • Unitatea de ventilatie – reprezinta componenta principala ce poate fi amplasata in mai multe zone. Aceasta contine ventilatoarele, schimbatorul de caldura si filtrele de aer.
 • Schimbatorul de caldura – rolul sau este de a separa aerul proaspat de cel evacuat, dar si de a permite transferul caldurii prin intermediul peretilor.
 • Conductele de aer – permit circulatia optima a aerului in toate zonele locuintei pentru a asigura fluxul de aer proaspat in locurile necesare.
 • Izolatia termica – este utilizata pentru a evita pierderile de caldura prin conducta de aer si este utilizata pe suprafata conductelor.
 • Comenzile de control – includ termostatele, panourile de comanda, senzorii de umiditate si alte dispozitive ce au rol de a ajusta viteza ventilatoarelor, in functie de cerintele de ventilatie si de conditiile locuintei.

Unde poate fi folosit sistemul de ventilatie cu recuperator de caldura?

Poate ai crede ca un astfel de sistem trebuie utilizat doar in interiorul casei, insa lista locurilor unde poate fi amplasat este una consistenta:

 • Birouri si centre comerciale – acest tip de ventilatie este utilizat in spatii largi, de exemplu magazine sau restaurante.
 • Institutii de invatamant – este un loc ideal unde este nevoie de aer proaspat pentru a facilita procesul de invatare.
 • Spatii medicale – de asemenea, este un mediu unde aerul curat este esential pentru a impiedica dezvoltarea virusilor si a bacteriilor.
 • Spatiile din industria alimentara – sistemul de ventilatie este imperios necesar cand vine vorba de alimente, intrucat contribuie la un mediu curat, fara mirosuri neplacute. 

Care sunt preturile unui astfel de aparat?

Daca te intereseaza partea financiara, trebuie, mai intai, sa te intrebi cat esti dispus sa platesti pentru confortul casei si sanatatea ta si a familiei. Trebuie sa privesti o astfel de achizitie ca investitie de viitor care iti va fi de ajutor nu doar pentru cateva luni, ci chiar si pentru multi ani de zile.

Cum se foloseste un astfel de aparat

Tehnologia a avut parte de o evolutie impresionanta, astfel ca, in prezent, te poti bucura de metode simple de manevrare a aproape toate tipurile de aparaturi. Cu atat mai mult, sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura este simplu de utilizat, cu ajutorul unei telecomenzi care a fost infiltrata cu succes in cadrul acestui sistem.

Avantajele utilizarii ventilatiei cu recuperare de caldura

Achizitionarea unui sistem de ventilatie cu recuperator de caldura aduce cu sine o serie de avantaje, care se prezinta astfel:

 1. Elimina aerul poluat din fiecare incapere.
 1. Introduce aer plin de prospetime in interior.
 1. Aerul nou introdus este filtrat pentru conditii optime.
 1. Cele doua fluxuri de aer permit schimbul de energie si caldura intre ele.
 1. Recuperatorul nu este destinat doar folosirii pe timp de vara, ci pe intreg parcursul anului.
 1. Intretinerea nu este deloc complicata – este necesar doar verificari de rutina si schimbarea filtrelor in mod periodic.
 1. Economisesti energie cu un astfel de sistem.
 1. Circulatia aerului este constanta, astfel ca aerul nu devine imbacsit sau poluat.
 1. Se poate folosi nu doar in case, ci si cladiri mari, spatii comerciale, mall-uri.
 1. Pe timp de iarna, mai ales, cu ajutorul unei baterii electrice aerul introdus beneficiaza de incalzire.

Prin urmare, confortul casei este important, insa daca este insotit si de o sanatate de fier a intregii familii, atunci si mai bine, iar pentru a le avea pe ambele, trebuie sa te gandesti cat de curand la achizitionarea unui sistem de ventilatie cu recuperator de caldura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *