Ventilarea cabinetelor stomatologice. Informatii utile

Ventilarea cabinetelor stomatologice. Informatii utile

Cat este de importanta ventilarea cabinetelor stomatologice si cum se poate face corect? Atunci cand amenajeaza un cabinet stomatologic, majoritatea medicilor stomatologi se focuseaza pe curatenie, igiena, aparatura si aspect. Este cat se poate de firesc, in conditiile in care orice pacient va fi atras de un cabinet bine igienizat, luminos, cu aparatura moderna si foarte placut din punct de vedere estetic.

Nu este suficient, insa. Pentru a fi performant si pentru a atrage cat mai multi pacienti, un cabinet stomatologic trebuie sa fie foarte bine aerisit, in asa fel incat sa nu acumuleze mirosuri in urma lucrarilor si consultatiilor, sa aiba un microclimat echilibrat din punct de vedere al temperaturii si umiditatii si sa aiba mereu un miros placut.

Toate aceste aspecte sunt importante si pentru medicii care lucreaza in cabinet, deoarece isi petrec intreaga zi aici si este esential sa se poata bucura de confort si de un mediu sanatos.

Cum se proiecteaza un sistem de ventilatie pentru cabinetele stomatologice?

ventilatie la cabinet stomatologic preventie covid-19

In momentul in care iti deschizi un cabinet stomatologic, trebuie sa stii ca sistemul de ventilatie este obligatoriu si este impus de Directia de Sanatate Publica. Aceasta impunere este valabila atat pentru clinicile stomatologice, cat si pentru alte cabinete medicale.

Pentru a fi eficient, sistemul de ventilatie trebuie sas respecte o serie de norme sanitare si sa indeplineasca mai multe sarcini:

1. Trebuie sa aiba capacitatea de a pastra umiditatea si temperatura aerului in limita unor valori normale;

2. Trebuie sa poata asigura un climat confortabil, fara a genera curenti de aer;

3. Trebuie sa poata curata masele de aer, indepartand orice tip de bacterii, virusuri, praf si alergeni si introducand oxigen curat in incapere;

4. Trebuie sa poata elimina excesul de umiditate atunci cand acesta apare.

Desi in anumite situatii, cabinetele stomatologice pot fi ventilate natural, este bine sa se evite pe cat posibil deschiderea geamurilor, deoarece exista mereu riscul de circulatie a unor bacterii. Ventilatia naturala este total interzisa in orasele mari si poluate si in cabinetele de radiologie si chirurgie.

In principiu, ventilarea cabinetelor stomatologice trebuie sa se faca printr-un sistem autonom de ventilatie, care sa evacueze aerul viciat prin canale de ventilatie sau prin camere adiacente.

Exista mai multe tipuri de sisteme de ventilatie moderne, care pot filtra foarte bine aerul. Acestea elimina cu succes aerul viciat din incaperi, introduc un aer curat si reusesc chiar sa pastreze temperatura interioara la o valoare optima.

Impreuna cu centrala termica si cu aparatul de aer conditionat, un sistem de ventilatie eficient, cu recuperare de caldura, ar trebuie sa mentina mereu temperatura din interior la 18-23 de grade Celsius in sezonul rece si la 21-25 de grade Celsius in sezonul cald.

In cazul umiditatii, un sistem de ventilatie eficient ar trebui sa o pastreze in limita a 75% in cabinetele stomatologice si in limita a 60% in cabinetele radiologice, laboratoare, cabinete ortopedice sau cabinete terapeutice.

Care sunt principalele reguli pe care trebuie sa le respecte un sistem de ventilatie?

1. In camerele tehnice, acolo unde se produce polimerizarea implanturilor si protezelor dentare, sistemele de ventilatie trebuie sa fie pozitionate deasupra dispozitivelor de incalzire;

2. Este bine ca pozitionarea sistemului sa fie in apropierea scaunelor stomatologice, pentru o ventilatie locala cat mai eficienta.

3. Zgomotul produs sa nu fie unul foarte mare.

Daca ai un cabinet stomatologic, in oferta noastra poti gasi mai multe variante de sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura pentru ventilarea cabinetelor stomatologice care iti pot asigura toata eficienta de care ai nevoie.

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura, eficient si impotriva Covid-19

sistem ventilatie la cabinet stomatologic

Un sistem de ventilatie bun instalat in cabinetul stomatologic poate sa fie si o solutie excelenta pentru preventie impotriva imbolnavirii cu virusul Covid 19. Un astfel de sistem elimina virusurile si bacteriile si reduce cantitatea de aerosoli din incapere.

In functie de locul unde se afla cabinetul stomatologic, sistemul de ventilatie poate sa fie centralizat sau descentralizat si poate avea diverse grade de complexitate.

Ce alte solutii mai exista pentru crearea unui mediu cu aer curat in cabinetele stomatologice?

Pe langa sistemele de ventilatie, cabinetul stomatologic trebuie sa dispuna si de un sistem de climatizare eficient ( aer conditionat + centrala termica) . De asemnea, in interiorul cabinetelor trebuie sa se foloseasca masti medicinale cu grad mare de filtrare ( N95) si dupa fiecare pacient sa se curete cu atentie toate instrumentele si piesele de mobilier cu peroxid de hidrogen sau cu iod.

Ce putem face noi pentru cabinetul tau stomatologic?

1. Iti oferim o varietate mare de produse si o platforma usor de folosit, de unde poti sa le comanzi;

2. Ne asiguram ca sistemele pe care le instalam respecta toate standardele de calitate si sunt personalizate pentru cabinetul tau stomatologic. Scopul nostru este acela de a livra mereu produse 100% eficiente, care asigura atat un mediu cat se poate de confortabil, cat si economii substantiaale de bani;

3. Oferim consultanta profesionala pentru orice problema ai intampina in exploatarea sistemului;

4. Putem asigura montaj profesional, in cazul in care ai nevoie de el.

Sistemele de ventilatie comercializate de noi sunt produse de cele mai mari branduri din domeniu si ofera o flexibilitate maxima. Poti gasi, asadar, solutia ideala pentru cabinetul stomatologic pe care il conduci, in asa fel incat sa te bucuri de o activitate curata, intr-un mod confortabil, care sa le ofere tuturor pacientilor rezultatele pe care si le doresc.

Iata si un cabinet stomatologic echipat cu ventilatie Altecovent. Este un cabinet care beneficiaza de ventilatie Pax inVENTer Eos 100H, in system semicentralizat. Efectele sale sunt extrem de puternice, deoarece reduce umiditatea si elementele daunatoare din aer, asigurand confort.

Pentru mai multe proiecte, puteti intra aici.

 

montare ventilare cabinet stomatologic pax eos

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *