Ventilație una dintre cele mai importante pentru casa pasiva

Ventilație una dintre cele mai importante pentru casa pasiva

Împreună cu izolația groasă și carcasa sigilată a clădirii, sistem de ventilație cu recuperare de caldura (HRV) este una dintre cele mai importante caracteristici ale oricărei casa pasiva.

Ventilarea eficientă a recuperării căldurii este esențială, permițând o bună calitate a aerului interior și economisind energie. Într-o casă pasivă, cel puțin din căldura din aerul evacuat este transferată din nou în aer proaspăt prin intermediul unui schimbător de căldură.

casa pasiva ventilatie recuperator de calduraVentilatie mecanică eficientă de recuperare a căldurii, așa cum se numește uneori, este esențială în orice clădire care utilizează un  sistem casa pasiva închis ermetic, deoarece o sursă adecvată de aer proaspăt este necesară. În timp ce deschiderea unei ferestre oferă un anumit nivel de ventilație izolată, căldura clădirii se pierde rapid. Ventilația cu recuperator de căldură, este un sistem de ventilație mecanică de recuperare a energiei și de schimb de căldură care oferă aer proaspăt în întreaga casă pasivă. Această metodă de ventilație îmbunătățește dramatic controlul climatului și calitatea aerului, economisind în același timp cantități semnificative de energie prin reducerea cerințelor de încălzire și răcire.

Ventilarea de recuperare a căldurii furnizează discret un aport constant de aer proaspăt încălzit sau răcit, oferind o calitate superioară a aerului fără curenți neplăcuti. Această unitate de ventilatie HRV sau ERV este extrem de eficientă permite căldura conținută în aerul stătut epuizat, provenit din camere precum băile și bucătăria, să fie extrasă, curățată și refolosită pentru a încălzi aerul proaspăt primit. Într-o casă pasivă, cel puțin 75% din căldura din aerul epuizat este transferată sau „schimbată” pentru a încălzi aerul proaspăt care intră prin intermediul mecanismului schimbătorului de căldură.

Procesul de ventilare a recuperării căldurii

Un sistem HRV este într-adevăr foarte simplu. În esență, este un sistem de ventilație cu schimbător de căldură, astfel încât în ​​timpul iernii, când aerul rece este aspirat în casă, acesta este încălzit cu căldura din aerul învechit, ieșit (și invers vara).

  1. Aerul cald și învechit este extras din bucătărie și băi, astfel încât să poată fi îndreptat înapoi către unitatea HRV/ERV.
  2. Aerul exterior proaspăt și rece este aspirat prin unitatea HRV din exterior.
  3. Căldura din aerul cald rătăcit este extrasă și utilizată pentru a încălzi aerul proaspăt primit. Important, acest schimb de căldură se realizează fără a traversa și a amesteca fluxuri de aer proaspăt și de aer proaspăt. Aerul proaspăt cald este acum îndreptat către dormitoare și zona de living.
  4. Aerul învechit și rece este acum epuizat din clădire.

Alegeți cu atenție un sistem de ventilație pentru casa pasiva

wafe350 sistem ventilație WAFE recuperare caldurii umiditate centralizata certificata passive houseEste demn de remarcat faptul că nu toate HRV-urile sunt create egale. Majoritatea producătorilor susțin eficiența sistemelor pe care le fabrică, dar puțini sunt de fapt testați și verificați în mod independent. Acest lucru nu înseamnă că sunt rele, dar puteți face mult mai bine. HRV-ul nostru (sau un ERV) de la branduri renumite cu certificat Passivhaus :

asigură o temperatură uniformă în toată casa, preluând aerul încălzit de soare prin ferestrele mari orientate spre sud și distribuindu-l în alte camere.

Totuși, trebuie să planificați corect instalarea de la început. Unitatea în sine ocupă puțin spațiu. Cu toate acestea, pot fi montate pe pereți sau tavan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *