Ventilația și aer condiționat asigură răcirea binevenită și necesară pentru angajații dvs. pe vreme caldă. Dar care este diferența dintre cele două? Și cât de (ne)sănătoase sunt aceste sisteme pentru angajații tăi?
Încălzirea, ventilația și aerul condiționat (HVAC) – sunt tehnici care oferă confort ambiental în case, birouri și alte spații interioare. Deși ventilația și aerul condiționat asigură ambele răcire, ele diferă într-o anumită măsură.
Ventilație: crucială pentru un loc de muncă sănătos
Ventilația asigură un schimb permanent de aer în spațiile interioare. Acest lucru este important pentru că creează o temperatură interioară plăcută, dar mai ales: menține aerul sănătos . Un sistem de ventilație cu recuperator caldura înlocuiește continuu aerul „vechi” cu aer proaspăt din exterior, astfel încât germenii și alți poluanți precum CO2 sau alți bio-efluenți să fie îndepărtați din aerul ambiant.
Câteva puncte focale de avut în vedere în ceea ce privește ventilația mediului de lucru:
- S-au adunat mulți oameni într-un spațiu mic, cum ar fi o sală de ședințe? Aerisiți apoi camera: deschideți cât mai multe ferestre și uși timp de aproximativ 10 sau 15 minute . Acest lucru ar trebui făcut și în mod regulat în alte încăperi și spații.
- Grenurile și orificiile de aerisire sunt un început bun, dar un sistem de ventilație mecanică cu recuperare de caldura este cea mai bună modalitate de a asigura reînnoirea permanentă a aerului.
- Ventilația este la fel de importantă iarna ca și vara. La urma urmei, virușii domnesc suprem în lunile de iarnă.
Aer condiționat: răcoritor, dar este sănătos?
Aerul condiționat controlează climatul ambiental din spațiul de lucru. Un sistem de aer condiționat este cel mai bun mod de a realiza acest lucru: pe lângă menținerea unei temperaturi plăcute, controlează și umiditatea. Majoritatea sistemelor încorporează un filtru care curăță aerul din cameră și îl redistribuie la temperatura reglată. Această metodă nu implică aer proaspăt din exterior . Din acest motiv, ventilația suplimentară este esențială.
Ventilatoarele (oscilante) sunt o alternativă mai ieftină la sistemele de aer condiționat, dar acestea sunt mult mai puțin sigure. La urma urmei, ei distribuie aerul „utilizat” prin filtrare mai întâi și ajută germenii să se răspândească. Din acest motiv, ventilatoarele nu sunt recomandate în spațiile folosite sau frecventate de multe persoane diferite. Același lucru este valabil și pentru unitățile mobile de aer condiționat . Dacă decideți să utilizați aceste unități, vă rugăm să vă asigurați că fluxul de aer nu este îndreptat direct către oameni.
Ventilatie si aer conditionat in perioada Covid
Aceste întrebări și răspunsuri analizează mai îndeaproape riscul răspândirii COVID-19 prin sistemele de ventilație și aer condiționat. Pentru a contracara creșterea coronavirusului, Asociația Europeană pentru încălzire, ventilație și aer condiționat (REHVA) a publicat o serie de linii directoare pentru întreținerea și utilizarea corectă a instalațiilor HVAC. Iată un rezumat al celor mai importante sfaturi:
- Regula de bază: un aport maxim de aer proaspăt este esențial.
- Sistemele care elimină complet aerul uzat sunt cele mai bune. În aceste sisteme, aerul vechi nu intră în contact cu aerul proaspăt.
- Dacă filtrarea este inevitabil, asigurați-vă că filtrele din sistemul dumneavoastră sunt instalate corect. Urmați programul de întreținere pentru a le menține curate.
- Dacă nu aveți un sistem de ventilație, ventilați încăperile deschizând regulat ferestrele și ușile . Asigurați-vă că aerul nu circulă din zonele cu o concentrație potențial mare de particule de virus, cum ar fi instalațiile sanitare, către zonele „mai curate”, cum ar fi birourile.
- Nivelul de umiditate al unei camere nu afectează răspândirea coronavirusului. Nu este nevoie să ajustați setările sistemului dumneavoastră de umidificare .
- Limitați numărul de persoane din clădirile dvs. de birouri. Congregațiile de mai multe persoane în aceeași cameră mică – cum ar fi sălile de întâlnire sau cantinele – ar trebui evitate. Organizați-vă angajații pentru a lucra de acasă cât mai mult posibil .
-
Ventoxx Harmony wifi smart cu telecomanda, ventilator descentralizat wireless1550.00 lei – 1600.00 lei
-
Ventoxx Harmony cu telecomanda, recuperator caldura descentralizat1300.00 lei – 1450.00 lei
-
Aerauliqa Quantum HR 150 cu Controler HR CTRL-S recuperator de caldura1075.00 lei
-
Set complet getAir SmartFan 160 Sisteme ventilatie recuperare caldura3499.00 lei – 3999.00 lei
-
Komfovent Domekt R 450 V Centrala certificat casa pasiva15707.00 lei
-
Aerauliqa QR230E Tavan Recuperator de caldura cu entalpie9839.00 lei