Ce este pierderea de presiune si care sunt componentele acesteia. Informatii utile

Ce este pierderea de presiune si care sunt componentele acesteia. Informatii utile

Pierderea de presiune se refera la trecerea unui fluid, fie el gazos sau lichid, printr-o instalatie mecanizata – in cazul nostru sistemele de ventilatie. Atunci cand, spre exemplu dimensionam o instalatie pentru ventilatie, pierderea de presiune trebuie calculata foarte atent astfel incat sistemul sa fie eficient.

Fluidul gazos sau lichid trece prin diverse filtre, canale de aer, fitinguri, grile de ventilatie sau schimbatoare de caldura. Aceste sectiuni opun rezistenta fluidului din cauza diametrului conductei cat si de viteza cu care trece.

Pierderea de presiune – componente

Pierderile de presiune se clasifica in doua mari componente: cele liniare si cele locale.

Pierderile liniare apar atunci cand sunt influentate de lungimea, diametrul si rugozitatea canalului, pe cand pierderile locale apar atunci cand circulatia aerului se face prin grile, ramificatii, reductii si filtre de aer. Fapt pentru care aceste aspecte determina alegerea corecta a unui ventilator.

Orice ventilatie cu recuperare de caldura vine la pachet cu o curba de functionare, aceasta aratand capacitatea ventilatiei de a vehicula debitul in functie de pierderile liniare sau locale.

Orice echipa care se ocupa cu montajul acestora trebuie sa tina cont de etapizarea dimensionarii unui sistem de ventilatie. Astfel ca este importanta configuratia instalatiei, locul si modul de amplasare, cat si schimbarile care apar pe parcurs. Desigur, noi tinem cont si de nevoile clientilor si ce avantaje doresc sa obtina cu aceste sisteme de ventilatie.

Odata ce aceste criterii au fost respectate, nu vor aparea modificari de functionare a sistemelor sau costuri ale investitiei cat si a consumului electric, care sa nu poata fi justificate.

Iata doar cateva dintre motivele pentru care veti prefera sa apelati la firme specializate din domeniu care se ocupa cu montajul acestor sisteme de ventilatie.

Sistemele de ventilatie se aleg in functie de locuinta. Principii importante

Desigur, daca veti dori sa aveti parte in permanenta de un aer proaspat si curat in casa sau apartamentul dumneavoastra, sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura se aleg in functie de tipul de locuinta. Acestea sunt proiectate in asa fel incat sa ofere beneficii complexe pentru orice tip de locuinta.

Ne bucura faptul ca tot mai multe persoane au constientizat importanta aerului pe care il respiram. Cu cat este mai poluat cu atat riscurile din punctul de vedere al sanatatii sunt mai mari. S-a demonstrat faptul ca si aerul din locuintele noastre este la fel de toxic, ca si cel din mediu exterior, uneori chiar avand un grad mai mare de toxicitate.

Asa cum am mai scris si in celelalte articole din blogul nostru, acest grad ridicat este din cauza produselor de curatenie pe care le folosim, a detergentilor si balsamului de rufe, a fumului, mucegaiului, prafului si asa mai departe. Deschiderea ferestrelor pentru a aerisi nu este o solutie tocmai potrivita avand in vedere ca si in mediul exterior este un aer poluat. Fapt pentru care nu facem decat sa recirculam un aer care ne doar senzatia ca este curat, dar in realitate este viciat.

In randurile care urmeaza puteti afla exact cum se aleg astfel de sisteme si care sunt principiile de baza de care trebuie sa tineti cont.

Ventilatie centralizata cu recuperare de caldura

Acest sistem se recomanda de regula pentru case si nu pentru apartamente. Asta pentru ca ventilatia se face intr-un mod unitar si consta intr-o unitate mare care se monteaza in afara locuintei, de preferat in camere tehnice, mansarde sau alte spatii care nu intra in suprafata utila a cladirii. In plus, clientii pot descarca aplicatia pe telefon de unde pot controla ventilatia in toata casa in acelasi timp. Desigur ca unitatea poate fi controlata si manual, in functie de preferintele clientilor.

Echipa pe care o alegeti pentru montarea sistemelor de ventilatie este foarte importanta. Chiar daca sunt kituri care pot fi instalate in regim propriu, in unele situatii este nevoie de carotarea peretilor si de un calcul atent al locului in care vor fi ventilatoarele. 

Ventilatia descentralizata cu recuperare de caldura

Un sistem de ventilatie descentralizat cu recuperare de caldura este format din mai multe unitati individuale ce sunt montate in toate incaperile casei. Deci este recomandat mai cu seama pentru apartamente.

Recomandam sa fie instalat un numar par de unitati, astfel incat sa se echilibreze sistemul, iar volumul de aer evacuat sa fie egal cu volumul de aer introdus.

Un astfel de sistem vine si cu avantaje. Poate fi personalizat pentru fiecare incapere in parte, in functie de nevoia de ventilatie.

Comparativ cu sistemele centralizate, acestea se monteaza destul de simplu, iar mentenanta si curatarea sunt usor de realizat. In ceea ce priveste costurile, sunt mai avantajoase decat sistemele centralizate.

Cert este ca in ambele cazuri veti avea parte de o ventilatie sporita a locuintei. Veti putea respira in permanenta un aer curat, veti scapa de umiditatea ridicata, de mirosurile neplacute, de factorii care provoaca alergii, mai ales in perioada primaverii.

Primavara este sezonul alergiilor. Multe persoane se confrunta cu astfel de probleme ce sunt cauzate de mucegai, praf, acarieni, animale de companie si asa mai departe.

Sunt de asemenea si persoane care sufera de astm sau alte boli pulmonare si care trebuie sa fie deosebit de atenti la aerul pe care il respira in locuinta lor. De aceea astfel de sisteme de ventilatie sunt atat de benefice in orice spatiu locuit.

Descoperiti gama noastra de servicii si produse

In magazinul nostru Altecovent veti putea gasi o gama larga de produse de unde puteti alege in functie de nevoi si preferinte.

Important de mentionat este faptul ca oferim consiliere personalizata pentru fiecare client avand in vedere ca fiecare proiect este personalizat. Va putem ajuta si cu privirea la alegerea sistemului potrivit.

Puteti de asemenea opta si pentru ventilatoare de baie, la fel de eficiente.

Alegeti sa respirati un aer cat mai curat in locuinta dumneavoastra, pentru ca efectele pozitive nu vor intarzia sa apara.

Mediul in care ne petrecem cel mai mult timpul trebuie sa ne ofere un confort sporit si un ambient cat mai placut. Va asteptam in cadrul paginii noastre ventilatiecurecuperaredecaldura.ro pentru mai multe detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *