Sistemele de ventilatie in spatiile HoReCa, la fel de importante ca si in cazul spatiilor rezidentiale

Sistemele de ventilatie in spatiile HoReCa, la fel de importante ca si in cazul spatiilor rezidentiale

Am discutat in repetate randuri despre ce presupune ventilarea spatiilor si cat de important este sa creati un climat sanatos in casa. Acolo va petreceti mare parte din timp, este firesc sa va doriti sa controlati pe cat de mult posibil aerul inspirat. Cum ramane insa cu spatiile HoReCa? Daca sunteti proprietar de restaurant, bar, cafenea, hotel sau orice alt tip de spatiu destinat oaspetilor, atunci trebuie sa va interesati implicit despre sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura. Nu putem numi investitia in acest tip de sistem cheia succesului, vor conta desigur cat de atractiva este locatia, ce serviti, daca personalul este calificat si ospitalier etc. Insa in egala masura atragem atentia ca un oaspete nu se va intoarce vreodata in acea camera de hotel unde miroase a mucegai, unde se simte si se vede ca nivelul de umiditate este ridicat.

Ce necesar de volum de aer avem in diferite locatii HoReCa

Enumeram cateva dintre tipurile de spatii HoReca si reperele general valabile privind necesarul de aer:

Tipul incaperiiNecesarul de aer (pentru 1 persoana)
Lobby-ul20 m3/h
Sala pentu nefumatori40 m3/h
Sala pentru fumatori100 m3/h
Cafenea30 m3/h
Sala pentru copii20 m3/h
Locul de joaca30 m3/h
Sala de mese20 m3/h

Va intereseaza sa tineti cont de asta pentru ca alegerea tipului de sistem depinde de asta. Un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura ales necorespunzator in functie de volumul de aer pe care trebuie sa il furnizeze inseamna deranj si nu numai:

  • Functioneaza zgomotos, este suprasolicitat.
  • Apar defectiuni.
  • Calitatea aerului din mediul ambiant nu este una care sa va multumeasca.

Cand alergenii ne dau batai de cap

Unul din motivele pentru care veti dori sa investiti intr-un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura se refera tocmai la alergeni. Vorbim acum despre acestia ca fiind probleme atat de des intalnite, incat nu avem cum sa le ignoram. In topul bolilor cronice avem pe locul 5 alergiile, din pacate.

Vorbim despre praf, polen, par de animale si multe alte particule pe care nu le vedem cu ochiul liber ce se pot transforma in factori alergeni pentru unii. Lista de simptome este lunga, includem stranut, mancarimi de nas, conjunctivita, diverse tulburari intestinale, probleme respiratorii etc.

In spatiile HoReCa, de orice fel, exista alergeni diversi. Acarienii spre exemplu, sunt prezenti pe suprafetele textile si mobila. Ii regasim mai adesea in covoare sau alte textile. Eliminarea totala a acarienilor poate ca nu este un scenariu realist. Insa putem reduce prezenta acestora prin sistemele de ventilatie cu recuperator de caldura. Filtrul isi face foarte bine treaba si pana cand va introduce din nou aer in incaperi il va filtra corespunzator.

Ce spun specialistii: ca un mod bun de preventie a inmultirii acarienilor se refera la aerisirea constanta, mentinand totodata temperatura din interior la 18 grade Celsius. Desigur, asa suna scenariul ideal, insa nu toata lumea se poate acomoda astfel. Aici intervine sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura, care, prin modul sau de functionare curata aerul si face ca mediul ambiental sa fie unul mai sanatos, curat mereu. Asta se intampla independent de actiunea clasica, de a deschide ferestrele si a astepta ca aerul sa recircule in mod natural.

Pe loc secund este praful, unul din alergenii frecvent intalniti in orice mediu. Cum scapam de praf in conditiile in care sa facem curatenie nu este de ajuns? Metoda clasica de maturat, aspirat si sters praful nu este de ajuns. In unele cazuri imprastie particule de praf peste tot in jur. Specialistii spun ca nu este de ajuns aspiratul si ca umiditatea din mediu are un rol important. Daca valoarea acesteia creste peste 50% si in conditiile in care temperatura nu este constanta si uniforma, praful este constant prezent in mediu. Ati ghicit, sistemul de ventilatie este eficient.

Problema mucegaiului, destul de des intalnita si in spatiile HoReCa

Unii hotelieri accepta spre exemplu animalele de companie in unitati. Asta inseamna extra grija in privinta igienei. Compania animalelor de companie poate deveni neplacuta pentru cei care sunt sensibili la parul de animale spre exemplu.

A tine la distanta simptomele alergiilor la animale inseamna mai intai de toate sa va tineti departe de sursa principala a alergiei. Nu este insa de ajuns, o modalitate eficienta de a curata aerul dupa ce animalele au tranzitat zona este sa va bazati pe sistemele de filtrare.

Cat despre mucegai, acesta este mai adesea prezent in cladirile necorespunzator izolate si proiectate sau mai ales in cele vechi. Indiferent din ce categorie face parte spatiul de care dispuneti, un sistem de ventilatie centralizat sau descentralizat va este de ajutor.

Cum putem elimina problema mucegaiului si a complicatiilor ce rezulta din prezenta unui aer viciat, umed si afectat de mucegai? Cu ventilatia corecta. Unul din efectele pe care le are un sistem de ventilatie se refera la reglarea temperaturii din interior si controlul asupra umiditatii.

Ventilatie in restaurante

La fe ca si in cazul spatiilor rezidentiale si cand vine vorba de spatiile HoReCa, sistemele de ventilatie sunt necesare. Acestea vor asigura o cantitate suficienta de aer proaspat, eliminand in acelasi timp si aerul viciat. Mai mult decat atat, acelasi tip de sistem asigura indepartarea mirosurilor neplacute, elimina excesul de umiditate. In spatii precum bucatarii, sali de evenimente sau piscine interioare, sistemul de ventilatie este obligatoriu sa existe.

Volumul de aer necesar intr-un restaurant este calculat in functie de capacitatea locurilor. In multe cazuri sunt alese sistemele de admisie si evacuare, insa va asiguram ca sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura sunt mai eficiente, cu actiune multipla – recupereaza si din caldura, astfel ca vor reduce din costul facturilor lunare aferente incalzirii. Stiati ca recuperatoarele de caldura pot recupera din caldura din aerul viciat pana la 92%?

Desigur, efectele benefice ale unui astfel de sistem sunt obtinute la maximul posibil daca veti alege sistemul corespunzator. Dupa cum bine stiti, proiectam de la zero si va prezentam optiuni dintre care sa alegeti. Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura centralizate sau descentralizate sunt disponibile in oferta noastra.

Nota de final

Un sistem potrivit de ventilație pentru restaurante, cafenele, pub-uri si alte tipuri de spatii HoReCa pot veni la pachet cu multiple beneficii. Un plan de ventilatie pentru intreaga cladire inseamna o solutie pe termen lung pentru ca oaspetii care va trec pragul sa gaseasca un ambient perfect si un aer sanatos. Acestia va trec pragul pentru a gasi confort si relaxare, dar vor refuza sa revina in locatii unde persista umiditate si mirosuri neplacute. Proiectantii nostri sunt la un click distanta. Detalii in pagina oficiala.

One thought on “Sistemele de ventilatie in spatiile HoReCa, la fel de importante ca si in cazul spatiilor rezidentiale

  1. Doresc oferta și consultație pmt montarea unui asemenra sistem la o pensiune 9 camere în Focșani, doresc ofertă de preț termen de valabilitate al unei asemenea investiții doresc sa știu daca se poate achiziționa kituri în rate etc.Vă Mulțumesc tel 0755264228

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *